Companii

Ocupare de 45% pentru singurul hotel de cinci stele din Cluj

20.02.2007, 16:45 28

Hotelul Opera Plaza din Cluj-Napoca, primul hotel de cinci stele de pe piata clujeana, mizeaza in acest an pe un grad de ocupare de 60%, fata de nivelul de 45% inregistrat in cele sase luni de functionare din 2006.
"Anul acesta estimam sa ajungem la o rata de ocupare de 60%, desi piata nu e deocamdata asa cum speram. In opinia mea traficul va creste in urmatorii ani, iar piata de nisa pe care activam va avea o crestere importanta", a declarat Octavian Buzoianu, unul dintre proprietarii hotelului.
Reprezentantii Opera Plaza estimeaza pentru acest an o crestere de 30% a cifrei de afaceri, dupa ce in 2006, pe sase luni de functionare hotelul a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 450.000 de euro. Conducerea hotelului si-a bugetat pentru acest an investitii de pana la 800.000 de euro in dezvoltarea capacitatilor de cazare si a facilitatilor oferite clientilor. Intr-o prima etapa vor fi finalizate pana la inceputul lunii aprilie investitii in valoare de 400.000 de euro si vor viza amenajarea unui cazinou si a unei sali de conferinte, cu o suprafata de 400 de metri patrati si o capacitate de 300 de locuri.
"Pana la finele acestui an vom finaliza si cealalta investitie, tot in valoare de aproximativ 400.000 de euro, care va fi orientata inspre extinderea capacitatilor de cazare cu inca 15 camere", a mai spus Buzoianu. Potrivit acestuia, oamenii de afaceri au o pondere de pana la 90% din totalul cererilor.
Octavian si Calin Buzoianu, care detin si fabrica de dulciuri Feleacul din Cluj, au finalizat lucrarile la primul hotel de cinci stele din Cluj-Napoca anul trecut in iulie, investitia, care initial era estimata la 3 milioane de euro, a depasit in final 4,5 milioane de euro. Situat pe fostul amplasament al fabricii de dulciuri Feleacul, hotelul are o capacitate de 52 de camere si apartamente si se adreseaza mai ales oamenilor de afaceri.
"Din dorinta de a pastra arhitectura zonei, ceea ce a presupus o constructie clasica am ajuns la costuri suplimentare. Nu am vrut insa sa stricam echilibrul arhitectural al unei zone care face parte din vechiul centru istoric al Clujului", a mai spus Buzoianu. El a precizat ca estimeaza o perioada de amortizare a investitiei de aproximativ zece ani, finantarea pentru acest proiect provenind atat din surse bancare, cat si resurse generate de activitatea proprie.
Fratii Buzoianu au achizitionat pachetul majoritar de actiuni al fabricii de dulciuri Feleacul in 2002, perioada in care compania era in pragul falimentului.
In acea perioada Octavian Buzoianu era consilier local si "director corporate affairs" la Compania de Bere Romania, detinatoarea fabricii Ursus. Compania care administreaza hotelul se numeste Hold Invest si ii are ca actionari pe fratii Buzoianu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO