Companii

Oltchim a renuntat la greci si merge cu o companie suedeza in afacerea cu PVC

30.11.2004, 00:00 23

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea spera sa deruleze anul viitor afaceri cu tevi din PVC de 25 milioane de dolari (19,2 milioane de euro) prin  asocierea cu o companie suedeza de profil. Policlorura de vinil (PVC) este principalul produs al combinatului chimic, iar in ultimii ani compania a incercat sa se extinda pe verticala prin fabricarea unor produse cu valoare adaugata mai mare avand la baza PVC, cum ar fi tamplaria pentru geam termopan sau tevile din PVC.
Oltchim a mai incercat un parteneriat cu producatorul grec de profil Petzetakis pentru productia de tevi, printr-o societate mixta, dar pana la urma nu a reusit sa ajunga la o intelegere. "Am iesit din parteneriatul cu Petzetakis pentru ca nu au respectat contractul de societate. Acum Oltchim detine 95% din actiunile companiei mixte, care are un capital social de 2,3 milioane de dolari," spune Constantin Roibu, directorul combinatului chimic.
Productia de tevi PVC de la Ramnicul Valcea va fi realizata incepand de anul viitor cu compania cu capital sudez Caldero Trust, care va veni cu un aport de capital de 3 milioane de dolari (2,3 milioane de euro). Directorul combinatului spune ca investitia suedezilor nu va insemna neaparat ca acestia vor deveni majoritari la societatea mixta. "Este posibil ca si Oltchim sa mai vina cu bani," a declarat Roibu.
Directorul Oltchim spune ca mizeaza pe anul viitor pe o cifra de afaceri de 25 milioane de dolari (19 milioane de euro) din productie de tevi PVC, din care 30-40% ar urma sa provina din exporturi.
Compania si-a imbunatatit semnificativ rezultatele financiare in acest an datorita punerii in functiune a unor investitii realizate in ultimii ani. Compania a  reusit sa obtina in trimestrul al treilea al acestui an inca 6 milioane de euro profit, la care s-au adaugat alte 10 milioane de euro profit din prima jumatate a anului. La finalul lunii septembrie a anului trecut, combinatul inregistra o pierdere de 173 miliarde de lei (4,6 milioane de euro).
Vanzarile Oltchim aproape s-au dublat in termeni nominali in primele noua luni, ajungand la 10.114 miliarde de lei (246 milioane de euro), in conditiile cresterii semnificative a livrarilor la export. Aproximativ 75% din productia Oltchim este destinata exportului, iar piata PVC-ului si a produselor petrochimice pe care combinatul le produce a fost in crestere in acest an.
Profitul pe care Oltchim a reusit sa il obtina de la inceputul anului a insemnat pentru situatiile financiare ale companiei revenirea la capitaluri proprii pozitive (diferenta dintre active si datorii). La inceputul anului datoriile combinatului in valoare de aproximativ 200 milioane de euro depaseau activele pe care Oltchim le detinea.
Ultimul an pe care Oltchim l-a incheiat cu profit a fost anul 2000. Problema cu care Olchim s-a confruntat in ultimii ani au fost datoriile foarte mari provenite din imprumuturi pentru retehnologizare pe care nu a reusit sa le plateasca.
Efectele investitiilor din ultimii ani au inceput sa se vada anul acesta in conditiile in care combinatul functioneaza la capacitatea maxima.Cea mai mare parte a datoriilor istorice ale Oltchim au fost preluate de Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Actionarii companiei au aprobat inca de anul trecut transformarea unor datorii ale Oltchim catre AVAB in valoare de peste 100 milioane de dolari (75 milioane de euro) in actiuni, dar majorarea nu a fost realizata pana in prezent pentru ca unii dintre minoritari au contestat majorarea in justitie. Dupa operarea majorarii de capital, statul ar urma sa isi consolideze pozitia majoritara la Oltchim urmand sa ajunga la o cota de peste 90% din actiuni. Oltchim este controlata de Ministerul Economiei si Comertului, care a preluat recent de la APAPS un pachet de 53% din actiuni.
Actiunile Oltchim sunt cotate la Categoria I a Bursei Electronice RASDAQ, unde au inregistrat in acest an o crestere semnificativa pe datorita rezultatelor in crestere raportate de companie, dar si pe fondul cresterii de ansamblu a actiunilor cotate pe Bursa. La inceputul anului, o actiune Oltchim se tranzactiona sun 900 de lei, titlurile companiei fiind tranzactionate ieri la 2.500 de lei. Capitalizarea bursiera a companiei este de 20 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO