Companii

Oltchim, scoasa la vanzare in graba. Pentru cine?

29.10.2003, 00:00 15

Autoritatea pentru Privatizare (APAPS) a relansat ieri, surprinzator de repede, privatizarea combinatului petrochimic Oltchim Ramnicu - Valcea.
Oltchim, printre ultima mare companie romaneasca aflate in proprietatea APAPS, este in plin proces de divizare si de restructurare a datoriilor, suprinzatoare fiind si durata perioadei pe care investitorii o vor avea la dispozitie pentru depunerea ofertelor.
Conform anuntului de privatizare, potentialii cumparatori vor avea la dispozitie doar aproximativ doua saptamani pentru formularea ofertelor financiara si tehnica, termenul limita pentru depunerea acestora fiind 10 noiembrie.
In ultimile luni, in piata au circulat informatii ca la APAPS exista inca din vara doua scrisori de intentie pentru achizitia Oltchim, din partea gigantului rusesc Lukoil si grupului financiar austriac Vienna Capital Partners, actionarul majoritar al combinatului petrochimic maghiar Borsodchem.
Una dintre conditiile impuse potentialilor cumparatori ai Oltchim este detinerea unor capacitati de producere a cel putin uneia dintre materiile prime folosite de combinat. Compania trebuie sa fi obtinut, de asemenea, in ultimii trei ani o cifra medie de afaceri de 250 milioane dolari pe an. O alta conditie impusa ofertantilor este experienta de minim 5 ani in realizarea produselor clorosodice, a PVC si a pesticidelor.
Oltchim are vanzari anuale de peste 200 de milioane de dolari iar anul trecut a inregistrat pierderi de 30 de milioane de dolari.
"Oltchim Rimnicu Vilcea reprezinta ultima mare societate comerciala pe care APAPS o mai are de trecut in proprietate privata. Putem spune, deci, ca este inceputul finalizarii definitive a privatizarii in Romania", a declarat Ovidiu Musetescu, presedintele APAPS.
APAPS detine aproximativ 53% din actiunile Oltchim insa situatia patrimoniala a societatii nu este clara.
Compania a inceput in urma cu cateva saptamani un proces de divizare, din care vor rezulta doua societati: Oltchim, care va pastra activitatea de baza - petrochimia, si Zooalim, care va fi constituita din Conservil Riureni, FNC Babeni, Avicola Babeni si Suinprod Babeni, adica actuala divizie alimentara a Oltchim.
De asemenea, societatea se afla in discutie pentru trasformarea datoriilor pe care le are catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB), in valoare de 100 de milioane de dolari, in actiuni.
"Atat divizarea societatii cat si conversia datoriilor se vor realiza pe parcursul procesului de privatizare. Nu stim inca ce investitori sunt interesati de societate", a declarat pentru ZF Vasile Mandica, director economic al Oltchim.
Compania are un capital social de 323,6 miliarde de lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 1.000 lei. In afara de APAPS, un actionar important al combinatului este si SIF Oltenia, care detine 7,3% din actiuni.
Actiunile Oltchim  sunt listate la Bursa de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind de 1.100 de lei. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO