Companii

Omniasig nu renunta la preluarea Agras, dar schimba tactica

03.05.2000, 00:00 27


Societatea de asigurari Omniasig Bucuresti a reluat ofensiva de preluare a titlurilor societatii de asigurari agricole Agras, lansand in acest sens o oferta de cumparare pentru un pachet de aproape 20% din actiunile societatii, la un pret de 3.300 lei/actiune, sub pretul de referinta inregistrat in ultima sedinta de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care a fost de 3.700 lei/actiune.

In cazul unui succes al ofertei, Omniasig, care detine in prezent un pachet de 30,7% din capitalul Agras, pozitie raportata in luna noiembrie a anului trecut, in urma cumpararii pachetului detinut la Agras de compania Brimex Agro, ar urma sa detina 49,99% din titluri, devenind astfel cel mai important actionar al societatii.

Pe de alta parte insa, surse din cadrul Bancii Agricole (BA), cel mai important actionar dupa Omniasig, au afirmat ca este putin probabil ca banca sa vanda pachetul detinut, din cel putin din doua motive. Unul ar fi ca investitia s-a dovedit un plasament foarte bun. Cel de-al doilea este ca detinerea pachetului este considerata de oficialii bancii o participatie strategica avand in vedere ca clientii BA sunt asigurati in mare masura la Agras iar fluxurile monetare ale societatii de asigurari se desfasoara in mare masura prin intermediul bancii.

Oferta lansata de Omniasig este cea de-a doua oferta pe care o societatea de asigurari o initiaza in incercarea de a prelua pachete de actiuni Agras. Pretul oferit de Omniasig pentru titlurile asiguratorului agricol este insa, ca si in cazul ofertei anterioare, sub nivelul cursului de echilibru inregistrat in piata. Oferta de cumparare se va desfasura in perioada 28 aprilie-17 mai la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), aceasta fiind intermediata de societatea de valori mobiliare Financiara Stock Agency.

Prima oferta de cumparare pentru titlurile Agras a fost lansata de Omniasig la inceputul acestui an, operatiune prin care aceasta inentiona sa preia toate titlurile companiei, la un pret de 2.300 lei/actiune. Ulterior, ca urmare a cresterii accelerate a pretului la bursa, Omniasig a crescut pretul ofertei la 2.500 lei/actiune, insa, avand in vedere ca pretul de referinta in piata era de 3.900 lei/actiune, nici aceasta a doua oferta nu a avut succesul scontat in conditiile in care majoritatea investitorilor semnificativi agreat pretul oferit de Omniasig.

Agras are un capital social de 22,25 mld. lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 lei. Structura actionarilor semnificativi mai cuprinde Banca Agricola (20%), Paolo Tocco 9,89% si Lupetin Giovanni 5,57%.

Societatea activeaza in domeniul asigurarilor, avand ca principal obiect de activitate prestarea de servicii de asigurari si reasigurari in agricultura.

Compania s-a infiintat ca societate pe actiuni in 10 septembrie 1992, avand ca principali membrii fondatori Dannick International Bucuresti (67%), Vidisamp Husi (9.6%), Perla Tarnavei (8%) si societatea Malina Galati (8%). In iunie 1995 a avut loc modificarea denumirii societatii in Societatea Comerciala de Asigurari - Reasigurari in Agricultura Agras.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO