Companii

OMV anunta un profit record pe primul trimestru

14.05.2001, 00:00 16



Grupul petrolier austriac OMV a anuntat o crestere neasteptata, de 142%, a profitului operational din primele trei luni ale anului, la 199 milioane de euro (176,6 milioane de dolari), de la 83 de milioane de euro, in perioada similara a anului trecut.

Principalele cauze ce au determinat majorarea surprinzatoare a profitului sunt cresterea productiei de petrol, aprecierea dolarului in raport cu euro si reducerea costurilor. In acelasi timp vanzarile au totalizat 1,91 miliarde de euro, cu o crestere de 15%.

Aceste rezultate au stabilit un record pentru compania austriaca, care preconizeaza o imbunatatire suplimentara a acestor date pana la sfarsitul anului in curs.

"Rezultatele din acest prim trimestru sunt extrem de pozitive", apreciaza Alfred Reisenberger, analist la CA IB Investmentbank. El a estimat o crestere de 15-20% a profitului net al OMV pentru intregul an.

Reisenberger s-a aratat insa rezervat fata de evolutia actiunilor OMV, recomandand o reglementare a relatiilor cu grupul petrolier MOL din Ungaria. In prezent, OMV detine un pachet de 10% de actiuni la MOL, cu care poarta discutii pentru a stabili o cooperare. Negocierile fac parte din strategia OMV, ce are ca obiectiv obtinerea pozitiei de lider in sectorul energetic din Europa Centrala.

In privinta activitatilor de explorare si productie din primul trimestru al anului, firma austriaca a anuntat ca cele mai bune rezultate le-a obtinut pe piata interna, in Libia si Marea Britanie.

Costurile operationale au fost in scadere, in timp ce pretul mediu al unui baril de titei produs de companiei s-a ridicat de la 22,75 dolari, in perioada ianuarie-martie 2000, la 25,88 dolari, in acest an.

Profitul din operatiunile de rafinare si comercializare, reprezentand 70% din totalul vanzarilor OMV, a totalizat 55,2 milioane de euro, comparativ cu pierderile de 16,6 milioane de euro, in perioada corespunzatoare a anului trecut. Divizia OMV din sectorul gazelor naturale a consemnat o crestere de cinci procente a profitului operational.

Reteaua de centre de comercializare OMV a inregistrat o usoara crestere, la 1.136 de benzinarii, dintre care 548 sunt situate in Austria. Pe pietele externe, OMV a deschis, in primul trimestru al anului, 29 de noi benzinarii, cea mai mare crestere fiind consemnata in Romania.

Fata de martie 2000, numarul benzinariilor OMV din Romania a crescut cu 14. Cota de piata a grupului OMV s-a ridicat la 15%, in perioada mentionata.

In Austria, OMV si-a mentinut cota de piata de 20%, in timp ce pe pietele internationale aceasta s-a ridicat la 13%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO