Companii

Ostahie investeste 42 de milioane de euro in patru centre comerciale

10.04.2008, 20:31 15

Compania de dezvoltare imobiliara Cometex, parte a grupului Altex, intentioneaza sa dezvolte incepand cu 2009 proiecte comerciale si in alte tari, similare centrului comercial Aurora construit in Buzau in urma unei investitii de 25 mil. euro.
"Nu excludem proiecte asemanatoare si peste hotare dar aici apar si alte probleme de dezvoltare fata de Romania. Prima data ne vom concentra pe finalizarea celor sase proiecte pe plan local si apoi vom analiza posibilitatile", a declarat Dan Ostahie, presedintele grupului Altex.
Compania a anuntat dezvoltarea a sase centre comerciale, dintre care patru in acest an, care vor avea ca ancora principala un magazin Media Galaxy. Primul din cele patru proiecte se afla in dezvoltare in Buzau, sub numele de Aurora Shopping Mall, dupa care vor urma proiecte de dimensiune mai mica in Brasov, care implica o investitie de 7 mil. euro, Arad si Timisoara, in valoare de cate 5 mil. euro. Centrul din Brasov va include si magazinul unui retailer de mobila, insa Ostahie nu a dezvaluit numele companiei.
Primul proiect de acest tip dezvoltat de Ostahie in Romania este o galerie comerciala in Ploiesti, in parteneriat cu proprietarul Mobexpert, Dan Sucu, in care vor fi investite 20 de milioane de euro.
Pentru Aurora Shopping Mall dezvoltatorul Cometex va investi 25 de milioane de euro, din care cea mai mare parte, de aproximativ 70 -75%, a fost atrasa de la institutia financiara Investkredit Viena. "Cele patru proiecte pentru 2008 presupun un buget de investitii de 42 mil. euro, din resurse proprii, dar si atrase. Pentru celelalte proiecte, de anul viitor, am putea atrage si alti investitori in actionariatul Cometex, fiind o companie listata la bursa", a spus Ostahie.
Anul trecut, Cometex a realizat o cifra de afaceri de 28 mil. euro, de 2,4 ori mai mare fata de 2006, in timp ce profitul net s-a ridicat la 6,2 mil. euro, de patru ori mai mare fata de 2006. Complexul comercial din Buzau structurat pe 3 nivele, parcare subterana, parter si etaj, care totalizeaza 40.000 mp, este dezvoltat pe un teren cu o suprafata de 2,3 ha achizitionat in anul 2006 pentru suma de 3,4 mil. euro. Constructia Aurora Mall, al carui antreprenor general este compania Baumeister, parte a grupului Nova Trade, a fost demarata in luna octombrie a anului trecut si va fi finalizata in noiembrie 2008.
Ancora centrului comercial Aurora va fi un hipermarket Carrefour cu o suprafata de 6.500 mp, urmata de un magazin Media Galaxy, care potrivit directorului general Altex, Adrian Urda, va necesita o investitie de un milion de euro. Pe langa cele doua magazine complexul include si o galerie comerciala de 18.500 mp. "Noutatea Aurora o reprezinta faptul ca 60% din suprafata comerciala este ocupata de magazine de suprafata mare, tip ancora, iar restul de 50 de magazine sunt de tip boutique", a declarat Manuela Jivan, directorul departamentului comercial al Cometex.
Intre brandurile care au inchiriat deja spatii in Aurora Mall se regasec branduri internationale precum Vogele si Goertz, care intra astfel pe piata din Romania, sau Takko si Deichmann. "Deocamdata exista contracte semnate si acorduri de principiu pentru 70% din spatii iar pana in noiembrie sper sa ajungem la un grad de ocupare de 100%", a declarat Razvan Gheorge, directorul general al Cushman&Wakefield Active Consulting, agentul exclusiv pentru inchirierea spatiilor din cadrul Aurora Shopping Mall.

Investkredit acorda finantari de 500 mil. euro
Investkredit Viena, institutie financiara care a intrat pe piata autohtona in 2006, divizie a grupului austriac Volksbank, estimeaza ca finantarile pentru proiectele imobiliare din Romania vor ajunge in acest an la 500 de milioane de euro, dupa ce pana la finalul anului trecut a acordat fonduri de aproximativ 620 de milioane de euro. Vicepresedintele reprezentantei din Romania a Investkredit, Ioana Lorenz, a mentionat ca valoarea finantarilor pe piata romaneasca acordate de banca va ramane semnificativa, in ciuda crizei financiare internationale. "Criza financiara internationala nu ne afecteaza finantarile, targetul nostru din Europa de Est fiind foarte atractiv, iar atata timp cat cererea va fi mai mare decat oferta, nu vom intampina probleme", a spus ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO