Companii

"Pacea de la Hala Matache": Lucrările la diametrala Buzeşti-Berzei vor fi reluate sâmbătă, cu protejarea clădirii de patrimoniu

"Pacea de la Hala Matache": Lucrările la diametrala Buzeşti-Berzei vor fi reluate sâmbătă, cu protejarea clădirii de patrimoniu

Autor: Liviu Iancu - Mediafax

15.07.2011, 14:49 1702
Lucrărilela diametrala Buzeşti-Berzei, în prezent suspendate, vor fi reluatesâmbătă, iar construcţiile în zonă vor fi interzise temporar şireluate când se va decide un plan de dezvoltare azonei.

"Am agreat să se instituie interdicţietemporară de construcţie în zonă şi apoi să se decidă dezvoltareazonei în vecinătatea diametralei Buzeşti-Berzei. Acest lucru va fisubiectul analizei în perioada următoare. Va fi făcut cadrullegislativ pentru cum se implementează astfel de proiecte, caretrebuie să obţină şi acceptul locuitorilor, şi recomandărilespecialiştilor", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă,ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, după odezbatere publică pe tema diametralei, la care a participat şiprimarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

La dezbateri s-a stabilit că lucrările deconstrucţie la diametrală vor fi reluate sâmbătă, cu condiţia să nuafecteze Hala Matache, clădire de patrimoniu.

"Am tras concluzia că e nevoie să neîntâlnim în două săptămâni, pentru a vedea soluţia concretă ca HalaMatache să rămână pe loc. În zonă, unde se doreşte să atragemturişti, vor fi spaţii publice de calitate şi spaţii pietonale", aspus Udrea.

Ea a adăugat că în viitor va trebui să sestabilească un regim de înălţime pentru clădirile care vor ficonstruite în zonă, pentru că există temeri că ar putea apăreaclădiri foarte înalte, care să facă perimetrul respectiv neatractivpentru turişti.

"Ne apucăm şi facem drumul şi ne oprim la30 metri de hală sau nu ne oprim dacă soluţia arhitecturală e săfacem trotuar pe sub arcadele pieţei. Dacă nu va exista aprobare, ovom muta la zece metri, într-un spaţiu obţinut prin demolarea unorcase", a spus primarul Capitalei, Sorin Oprescu, care a adăugat călucrările vor reîncepe sâmbătă dimineaţa, la04.30.

Alături de Udrea, şi Oprescu e de acordsă fie emis un ordin de interdicţie temporară a lucrărilor înzonă.

La dezbaterea publică au participat şireprezentanţii unor ONG-uri, dar şi arhitecţi, care au constituitun "grup de consolidare a încrederii".

Mircea Toma, reprezentantul unui ONG,consideră dezbaterile de vineri ca fiind un moment istoric, pe carel-a numit "pacea de la Hala Matache".

În concluzie, la dezbatere s-a stabilitalături de începerea lucrărilor la diametrală şi de interdicţiatemporară a lucrărilor de construcţii în zonă, căutarea uneisoluţii pentru Hala Matache, organizarea unui concurs de soluţiipentru zona care a fost demolată şi organizarea, de asemenea, aunui concurs de idei pentru Calea Victoriei, care ar urma să devinăo zonă pietonală.

Udrea a cerut Inspectoratului de Stat înConstrucţii, în luna iunie, să oprească lucrările de construcţie atronsonului rutier Buzeşti-Berzei, cunoscut ca "diametralanord-sud", după discuţii cu reprezentanţii unor ONG, care auprotestat la sediul MDRT.

Organizaţiile neguvernamentale reuşiserăsă anuleze în instanţă planul urbanistic zonal care stă la bazalucrărilor de intervenţie începute de Primăria Bucureşti în zonă,precum şi anularea autorizaţiei de construcţie.

Proiectul diametraleiBuzeşti-Berzei-Uranus a fost contestat, de la începutulinvestiţiei, de către mai multe ONG-uri, care au criticat felul încare au fost făcute exproprierile şi au fost date autorizaţii dedemolare pentru imobile cu statut de monument istoric sau din zoneprotejate.

Primarul Capitalei a anunţat în noiembrie2010 că Bucureştiul va putea fi traversat de la nord la sud în 20de minute, pe traseul Piaţa Victoriei - Piaţa Coşbuc, în urmalucrărilor la diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus, pe care o calificadrept "cea mai mare operaţiune urbană din ultimii 20 deani".

Municipalitatea preciza atunci căvaloarea estimată a investiţiei este de circa 330 de milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO