Companii

Pajo Holding: Mizăm pe exporturi în ţările arabe. Trimitem anual 1.000 de tauri pentru că aici nu se consumă multă carne de vită

Pajo Holding: Mizăm pe exporturi în ţările arabe. Trimitem anual 1.000 de tauri pentru că aici nu se consumă multă carne de vită

Iustin Paraschiv, director general al Pajo Holding

Autor: Gabriel Razi

07.12.2011, 18:37 1463

"Vindem taurii pentru carne, facem export în ţările arabe pentru că în România consumul de carne de vită nu este ridicat. În general vindem animalele în viu pentru că preţul este mai bun şi aşa preferă clienţii din zonă să achiziţioneze animalele", spune Iustin Paraschiv, director general al Pajo Holding.

Aceste pieţe sunt preferate şi de alţi crescători români de bovine, având în vedere preţurile bune. Preferinţa clienţilor din ţările arabe pentru animalele vii se vede şi în statisticile Ministerului Agriculturii.

Crescătorii români au exportat către ţări din afara UE bovine vii de aproape 30 de milioane de euro în primele şapte luni ale acestui ani, cu patru milioane de euro peste exporturile către ţările comunitare.

Un grup mare

Iustin Paraschiv spune că în prezent profitul companiei este mic, însă estimează că în următorii ani câştigurile vor creşte în contextul în care numărul de bovine la nivel mondial este în scădere.

"Sper că vom putea juca un rol pe piaţa din străinătate". Profitul net cumulat al Pajo Holding, companie deţinută de Andra Paraschiv, se ridică în ultimii trei ani la puţin sub 50.000 de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

Firma a încheiat anul trecut cu afaceri de 5,8 milioane de euro.

Pajo Holding face parte din grupul de firme controlat de membrii familiei Paraschiv. Acest grup include firme precum Avicarvil, prin care sunt derulate afaceri cu carne de pui (deţinut 100% de Iustin Paraschiv), Carmistim, firmă care face comerţ cu carne (99% Iustin Paraschiv,1% Carmina Paraschiv) sau Ladrisi, cu activităţi în abatorizare (45% Iustin Paraschiv, 55% Carmina Paraschiv).

Totul a început cu o achiziţie

Businessul de creştere a bovinelor al familiei Paraschiv a luat naştere în urmă cu cinci ani, odată cu achiziţia pentru 200.000 de euro a unei ferme.

"Ferma era în paragină, am dat banii pe nişte ruine, practic nişte grajduri goale. Este un fost CAP care la momentul la care am făcut achiziţia era operat de o fabrică de vinuri aflată în proces de lichidare. Nu avea nici măcar acoperişuri. Ferma este undeva între Mizil şi Urziceni însă este bine poziţionată pentru că este la nici cinci kilometri de terenurile noastre agricole".

Pentru a asigura materia primă pentru hrana vacilor din fermă în acest an Pajo Holding a investit aproximativ 1 milion de euro pentru a achiziţiona 1.700 de hectare de teren agricol.

Suprafeţe mari pentru hrana animalelor

"A fost primul an în care am investit mai mulţi bani în agricultură. Până acum am cumpărat treptat terenuri. De anul trecut am început să mărim suprafeţele de teren agricol. Acum patru ani aveam 300 de hectare", spune Iustin Paraschiv, directorul general al companiei.

Potrivit calculelor ZF, investiţia făcută de Pajo Holding pentru achiziţia fiecărui hectar de teren se cifrează la 600 de euro.

Iustin Paraschiv îşi aminteşte că primele achiziţii de teren ale companiei au fost făcute în urmă cu zece ani, însă multă vreme aceste terenuri au rămas nelucrate."Nu reuşeam să le vindem organizat. Nu aveam ce să facem cu ele. Poziţia traderilor din acel moment nu era aşa de bună. Aşa că am fost obligat ca toată producţia să o folosesc în procesare".

Pajo Holding intră în competiţie pe piaţa locală cu alţi crescători de bovine precum Primo Cezar, Rom Balkanellas Impex, Maria Trading, CarmOlimp sau Palcaro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO