Companii

Pana la privatizare, Oltchim iese la cumparaturi

07.02.2007, 18:51 13

Conducerea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) spune ca in acest an combinatul chimic Oltchim Ramnicu - Valcea va fi pregatit pentru privatizare, printre masurile avute in vedere pentru dezvoltarea societatii fiind achizitionarea mai multor active de la Arpechim Ploiesti si Societatea Nationala a Sarii.
Procesul de privatizare a Oltchim a fost amanat de mai multe ori, in special ca urmare a litigiului existent intre stat si principalii actionari minoritari privind majorarea de capital derulata in 2003 de societate.
"2007 va fi anul in care vom pregati aceasta societate comerciala in vederea privatizarii. Unul dintre obiectivele societatii comerciale este sa-si dezvolte activitatea de productie pe cateva linii pe care vrea sa le dea in functiune", a declarat Teodor Atanasiu, presedintele AVAS.
"Pentru aceasta se va face o majorare de capital care va rezolva problemele de dezvoltare a capacitatilor de productie pe actuala strategie a societatii. La majorarea de capital vor participa toti actionarii societatii, inclusiv AVAS. Realizarea acestui obiectiv nu implica insa doar decizia Autoritatii, ci si acordul Comisiei Europene cu care vom discuta aceste aspecte. Este vorba despre modul in care Comisia va accepta aceasta majorare, daca va fi considerata ca fiind sau nu ajutor de stat", a adaugat Atanasiu.
Seful AVAS a mai spus ca Oltchim isi doreste sa nu mai depinda de fluxurile de materii prime, iar in aceste conditii societatea intentioneaza sa preia mai multe active de la Arpechim Ploiesti si de la Societatea Nationala a Sarii, care asigura o parte a materiilor prime utilizate de Oltchim. Rafinaria Arpechim este parte a companiei petroliere Petrom, controlata de OMV.
Castigul societatii a scazut in 2006 cu 51,1% pana la 11,07 milioane de lei (3,14 milioane de euro). Afacerile Oltchim au crescut in aceeasi perioada cu 20%, pana la 1,73 miliarde de lei (491,2 milioane de euro).
Societatea urmeaza sa inregistreze din nou in conturi in acest an datoriile de circa 95 mil. dolari, care fusesera convertite in 2003 in actiuni, ulterior urmand sa realizeze o noua majorare de capital, la care statul va aduce ca aport aceste creante, iar actionarii minoritari vor putea subscrie actiuni la un pret egal cu valoarea nominala a titlurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO