Companii

Parathormonul reface densitatea osoasa

09.10.2003, 00:00 499



Un nou tratament hormonal s-a dovedit eficient pentru sporirea densitatii osoase si pentru combaterea osteoporozei atat la barbati, cat si la femei, arata doua studii publicate in Statele Unite, citate de AFP.



Tratamentul pe baza de parathormon (hormonul secretat de glandele paratiroide), administrat timp de 12 luni unui numar de 238 de femei la menopauza si timp de 24 de luni unui numar de 83 de barbati cu varste cuprinse intre 46 si 85 de ani a permis o crestere a densitatii osoase a pacientilor, conform studiului publicat in revista New England Journal of Medicine.



In schimb, combinarea acestei terapii cu un alt medicament, alendronat, care combate resorbtia osoasa, nu a dus la ameliorarea eficacitatii tratamentului, ba chiar a diminuat efectele pozitive ale acestuia, conform unui studiu realizat asupra femeilor cu osteoporoza, in cadrul unui program mai amplu desemnat sub numele de PaTH (parathormon si alendronat).



Osteoporoza, boala favorizata de varsta, apare in cazul a 20-30% dintre femeile la menopauza, ajungand sa afecteze circa jumatate dintre femeile de peste 60 de ani si fiind insotita de riscuri de fractura care cresc odata cu varsta.



Intr-o proportie mult mai mica, de doar 13%, boala apare si la barbatii de peste 50 de ani.



Conform specialistilor, fracturile provocate de boala sunt, in 44% din cazuri, fracturi vertebrale (cunoscute mai ales sub numele de "tasari vertebrale"). In 19% dintre cazuri, fracturile se produc la nivelul colului femural, in 14% dintre cazuri la antebrat si circa 23% dintre fracturi apar la alte membre.



Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), osteoporoza este a doua problema de sanatate a femeilor, dupa cancerul de san.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO