Companii

Parc logistic ProLogis de 80 de milioane de dolari

05.04.2006, 00:00 44

Compania americana ProLogis va investi 80 mil. dolari in construirea centrului logistic ProLogisticPark Bucharest A1, amplasat la km 23 al autostrazii Bucuresti-Pitesti.

"Parcul logistic va avea o suparafata de 158.000 mp si va necesita o investitie totala de 80 milioane de dolari. Primele doua cladiri vor fi finalizate anul acesta, iar daca piata ramane la fel de "fierbinte" ca si pana acum, vom termina celelalte patru cladiri pana in 2007", a declarat Muler Onofrei, market officer ProLogis pentru Romania.

Inainte sa preia conducerea operatiunilor ProLogis din Romania, Onofrei a ocupat pozitia de manager al departamentului industrial al companiei imobiliare Eurisko.

Cu toate ca nu a stabilit un target de investitii in Romania, ProLogis este interesat sa investeasca si in alte orase din tara precum Timisoara, Constanta, Cluj-Napoca, Iasi sau Brasov, ca urmare a cererii de spatii de depozitare in aceste zone din partea clientilor sai.

"Nu avem un fond limitat de investitii pentru Romania. Este posibil sa dezvoltam si ale proiecte, dar totul depinde de evolutia pietei. In Polonia, de exemplu, tara cu aproape 40 de milioane de locuitori, avem spatii totalizand peste 700.000 de metri patrati. Extrapoland, putem spune ca in Romania, unde sunt peste 20 de milioane de locuitori, avem un potential major de afaceri", a spus Robin P.R. von Weiler, managing director ProLogis pentru Europa Centrala si de Nord.

Pretul pietei din Romania la inchirierea de spatii logistice este de 5 euro/mp/luna pentru contracte pe 5-10 ani, in timp ce in Polonia sau Ungaria variaza intre 3,5 si 4,5 euro/luna. "Aceasta situatie se datoreaza faptului ca in Bucuresti nu sunt destule spatii de depozitare disponibile, iar clientii sunt obligati sa accepte aceste chirii. De aceea pretul chiriilor in spatiile noastre de depozitare va fi sub nivelul pietei, in principal datorita strategiei noastre pe termen lung", a explicat Van Weiler.

ProLogis va construi si administra spatiile logistice din Bucuresti fara a vinde proiectul, aceeasi strategie fiind aplicata pentru toate proprietatile ProLogis la nivel mondial.

"Noi nu construim cladirile pentru vanzare, ci pentru a le inchiria. Din acest motiv ne intereseaza ca cladirile noastre sa nu aiba un ciclu de viata de maximum 10 ani, ci de 50 de ani. Lucru care ne permite sa avem costuri de intretinere mai joase si o relatie cu clientii pe termen lung", a explicat Michael de Jong-Douglas, vicepresedinte al ProLogis.

Cu toate ca nu au semnat niciun contract de inchiriere pentru parcul logistic de pe autostrada Bucuresti Pitesti, cei de la ProLogis considera ca 50% dintre clientii sai vor fi companii locale. "Suntem in negocieri avansate cu mai multe companii, interesate sa inchirieze suprafete mari in proiectul ProLogis. Vom incepe aceste constructii fara sa avem contracte semnate, pentru ca acestea nu vor intarzia sa apara in momentul in care primul buldozer va fi adus pentru inceprea constructiilor", a afirmat Onofrei.

Reprezentantul ProLogis in Romania considera ca logistica a inceput sa evolueze mai puternic pe piata romaneasca din 2004, odata cu aparitia nevoii de depozitare la standarde occidnetale. "Multa vreme nu s-a vorbit de logistica, aceasta fiind un fel de ÇCenusareasaÈ real-estate-ului din Romania. Usor, usor logistica evolueaza. Daca la inceput oamenii foloseau spatiile vechilor intreprinderi ca spatii de depozitare, dupa 2004 s-a dezvoltat o nevoie de centre logistice la standarde internationale", a explicat Onofrei.

ProLogis este o companie americana specializata pe dezvoltarea spatiilor de dezvoltare si distributie ce detine 2.300 de proprietati in intreaga lume. Constructiile companiei totalizeaza 1,1 milioane mp in Europa Centrala si de Est, prin spatii de depozitare in Praga, Budapesta, Bedzin, Piotrkow, Poznan, Sosowiec si Varsovia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO