Companii

Parteneriat RWE-Shell de 30 de miliarde de dolari

29.03.2001, 00:00 13



RWE, cea mai mare companie germana de utilitati publice, si grupul anglo-olandez Shell intentioneaza sa-si reuneasca activitatile din Germania din domeniul petrolier intr-un joint-venture, formand astfel cel mai mare grup de statii de distributie din tara, cu o cifra de afaceri anuala de 30 de miliarde de euro (26,9 miliarde de dolari), relateaza Financial Times.

Cele doua grupuri vor detine fiecare cate 50% din capitalul companiei. Tranzactia reprezinta un nou pas al RWE in directia restrangerii portofoliului sau si concentrarea asupra activitatilor principale, cum ar fi productia si distributia energiei electrice, a gazelor naturale, distributia apei si colectarea deseurilor.

Fuziunea va largi activitatile internationale ale RWE si va intari pozitia Shell pe piata petroliera din Germania.

In ultimele luni, RWE-DEA, divizia petroliera a grupului german, a intampinat deosebite dificultati in mentinerea pe piata, avand in vedere concurenta puternica a concernelor multinationale, precum BP Amoco si Shell.

Cel mai important concurent de pe piata locala al RWE, E.ON, intentioneaza, de asemenea, sa gaseasca un partener international pentru divizia sa din sectorul petrolier, Aral, liderul pietei germane de distributie.

Prin fuziunea diviziilor de marketing si a capacitatilor de rafinare pentru a forma Shell-DEA, Deutsche Shell (divizia germana a grupului anglo-olandez), numarul doi pe piata de distributie a produselor petroliere, si DEA, numarul trei pe aceasta piata, vor crea cel mai mare distribuitor din Germania, cu sediul in Hamburg.

DEA, care detine aproximativ 1.600 de statii de distributie in Germania, are o gama larga de activitati, care se intind de la furnizarea de petrol neprelucrat, pana la rafinarea si vanzarea produselor.

In ultimii ani, activitatile in acest domeniu, atat ale RWE, cat si cele ale E.ON, nu au fost foarte profitabile, deoarece au avut de suferit de pe urma fluctuatiilor bruste ale preturilor la petrol.

iind lipsite de surse de aprovizionare externe, cum au companiile multinationale, statiile petroliere germane au inregistrat ani la rand pierderi financiare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO