Companii

PAS-ul, hotarat sa cumpere Uztel

11.07.2001, 00:00 18



Asociatia salariatilor (PAS) Uztel Ploiesti se va bate pentru societate cu cinci companii straine, printre care grupul scotian Wellhead Technologies si firma americana Precision Castparts Corporation, care detine si principalul competitor roman a Uztel, Sterom.

"Nu stiu exact cine va participa la licitatie, dar stiu cine va castiga: Asociatia salariatilor. Asta ne dorim si ne vom bate sa castigam. Aceasta uzina a fost platita de zece ori de angajatii ei si este o magarie ca trebuie sa mai plateasca o data", a declarat Ion Dinu, directorul general al societatii ploiestene.

Publicarea oficiala a cererilor de oferta va fi pe 24 august, data limita de depunere a ofertelor fiind 25 octombrie.

Uztel Ploiesti, specializata in proiectarea, productia si comercializarea de utilaje si instalatii petroliere, a avut un prim trimestru al acestui an bun, sustine directorul. Compania a inregistrat cresteri in termeni reali, atat din punct de vedere al vanzarilor cat si al profitului net.

Cifra de afaceri a companiei s-a triplat in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 59 miliarde de lei la 143 miliarde de lei, pe baza cresterii cererii la export.

Profitul din exploatare a crescut de la 5,5 miliarde de lei la 20 miliarde de lei.

Activitatea financiara a Uztel a fost si ea profitabila, in conditiile in care veniturile financiare au fost de 1,96 miliarde de lei, iar cheltuielile de acelasi fel au fost de 614,57 milioane de lei.

Profitul net al companiei a crescut de peste 15 ori, de la 1,51 miliarde de lei, in primul trimestru al anului trecut la 17,23 miliarde de lei.

Uztel are un capital social de 29,27 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 de lei, dividendul net distribui anul trecut fiind de 13.873 lei/actiune. Actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Privatizare (APAPS), care detine 76,87% din capitalul social.

Actiunile Uztel sunt cotate la Bursa de Valori, pretul lor triplandu-se de la inceputul anului. Cresterea a inceput de la 5.000 lei/actiune si a culminat cu maximul istoric de 23.900 lei/actiune atins in 27 iunie.

Dupa ce a inregistrat pierderi in 1999, Uztel si-a revenit in 2000 datorita unui program de restructurare sever si unei campanii agresive de marketing pe pietele internationale.

"Anul acesta vom face investitii de 1 milion de dolari pentru importul de utilaje si echipamente moderne", a declarat directorul societatii.

Compania inregistra la 31 martie anul acesta datorii de aproape 200 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO