Companii

Patronul RTC ar putea renunta la 1.000 de angajati

Patronul RTC ar putea renunta la 1.000 de angajati

Octavian Radu, proprietarul RTC: Cine vorbeste de crestere organica ori minte, ori este inconstient

18.02.2009, 19:06 217

Octavian Radu, administratorul grupului RTC cu activitati grupate in opt divizii care generau in 2007 in jur de 300 mil. euro, va renunta la aproximativ 20% dintre angajati, daca veniturile companiilor sale vor contina sa scada cu un ritm similar celui inregistrat in ultimele doua luni.

Omul de afeceri vorbeste deja de scaderea cu 40% a volumelor de papetarie livrate si de o diminuare a vanzarilor in reteaua Diverta cu pana la 20%.
"In decembrie am redus cu aproximativ 1% numarul angajatilor, din aproximativ 5.100 de oameni, iar luna ianuarie a fost mai dificila, ceea ce inseamna ca am mai renuntat la 100-200 de oameni. Numai deschiderea noului depozit de papetarie si implicit inchiderea celui vechi au insemnat o diminuare de la 340 de persoane la 100 de persoane. Daca situatia va continua, pana la sfarsitul anului am putea ajunge la 4.500 sau chiar la 4.000 de angajati, in conditiile in care am mai facut si angajari pe segmente care s-au dezvoltat, ca retailul de fashion si cafenelele", a declarat Octavian Radu, care a luat deja in calcul cele mai sumbre scenarii pentru businessul sau in 2009. RTC a anulat deja planurile de expansiune pentru magazinele existente si a redus ritmul de dezvoltare. De exemplu, constructia ansamblului rezidential din zona Vitan din Bucuresti a fost deja amanata, cu toate ca Radu are deja autorizatia de constructie si fondurile necesare. Mai mult, a luat deja in vizor cateva magazine care merg pe pierderi in vederea inchiderii.
"Sunt zece magazine Diverta a caror situatie o analizam atent, cinci dintre ele mergand din ce in ce mai slab. Aceeasi situatie se intampla si cu doua-trei magazine de fashion, cu toate ca acest domeniu merge cel mai bine in momentul de fata, pentru ca in mediul de afaceri criza a ajuns mai repede decat la public. In ultimii cinci ani am inchis 70 de magazine", spune Radu.
Pentru 2009, administratorul RTC nu face nicio estimare a evolutiei businessului sau, dar este constient ca nu va consemna o crestere organica pe niciuna dintre diviziile sale. "Cine vorbeste de crestere organica ori minte, ori este inconstient. Poate vor fi cresteri, doar prin achizitii si ale cotei de piata, dar organic totul scade", este de parere Radu. Reteaua Diverta a compensat o parte din pierderi, potrivit lui Radu, prin cresterea cotei de piata, dupa ce un jucator s-a retras definitiv din Romania. In ianuarie, grupul ungar Alexandra, care a deschis o librarie in Buzau, cu planuri de a ajunge la 50 de unitati in urmatorii trei ani, a anuntat retragerea din Romania.
Chiar daca majoritatea proiectelor au fost abandonate, RTC nu renunta la investitii, de aceasta data care sa permita eficientizarea costurilor. Radu a anuntat o investitie de aproximativ 3 mil. euro intr-un depozit de papetarie in comuna Chitila, a carui suprafata ajunge la 10.000 de metri patrati. Depozitul, care are o capacitate de 8.000 de paleti, livreaza zilnic 15.000 de colete catre clienti ca Petrom, Electrica, Mercedes Benz Romania sau Raiffeisen.
Tot pentru 2009 bugetul de investitii cuprinde alte 10 mil. euro, bani care vor fi investiti in doua domenii complet noi si intr-unul pe care RTC mai activeaza in prezent. Octavian Radu a spus ca in urmatoarea perioada va anunta o preluare a unui lant de magazine aflat in dificultate financiara, fara a da detalii despre segmentul in care acesta activeaza. Octavian Radu nu a comunicat rezultatele financiare la nivel de grup in 2008, recent doar divizia de curierat a firmei, TCE Curiero, anuntand un rulaj de 27 mil. euro.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO