Companii

Petprod, contract de 55 mil. euro cu Petrom, Holzindustrie şi Electrica Transilvania Sud

Autor: Roxana Petrescu

11.10.2010, 23:30 114

Petprod, unul dintre cei mai importanţi traderi de energie dinpiaţă, a câşigat trei contracte majore de alimentare cuelectricitate a Petrom, cea mai mare companie locală, HolzindustrieSebeş, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniulprelucrării lemnului, şi Electrica Furnizare Transilvania Sud,filială a Electrica deţinută de statul român.

Ţinând cont de faptul că durata contractelor este de circa unan, valoarea cumulată a celor trei deal-uri semnate de Petprod sepoate ridica la peste 55 de milioane de euro luând în calcul preţulcu care s-a încheiat ultima tranzacţie de vânzare a energiei pebursa OPCOM.

"Petprod a încheiat trei noi contracte de furnizare a energieielectrice: Electrica Transilvania Sud (50 MW), Petrom (140 MW activde la 01.11.2010) şi Holzindustrie Sebeş (6 MW activ de la01.11.2010)", se precizează pe site-ul Petprod, firmă înregistratăîn Israel şi controlată de omul de afaceri Jack Cutişteanu.

Compania a intrat în afacerile de comercializare a energieielectrice din 2003, an în care a obţinut licenţa de furnizare dinpartea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei(ANRE).

Câştigarea acestor contracte vine într-un moment destul dedelicat al pieţei de energie, în care redresarea consumului dupăpicajul din 2009 este încă fragilă. Mai mult, numeroşi traderi dinpiaţă acuză faptul că exporturile masive realizate în ultima vreme,mai ales spre Serbia, au lăsat bursa de energie OPCOM fărăelectricitate, mulţi traderi interni confruntându-se cu problemereale în ceea ce priveşte achiziţia de electricitate pentruclienţii lor.

Cel mai cunoscut contract pe care Petprod l-a avut până înprezent a fost cel semnat cu indienii de la ArcelorMittal pentrualimentarea operaţiunilor locale. După o perioadă de peste cinciani, Petprod a pierdut la începutul acestui an contractul cuArcelorMittal, alimentarea combinatului de la Galaţi urmând să fierealizată de Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energiedin România.

La acel moment, mulţi au crezut că traderul de energie se vaconfrunta cu probleme majore, dar într-un interviu acordat BusinessMagazin, Jack Cutişteanu, proprietarul Petprod, afirma că "nu esteterminat" şi că va "trăi chiar şi mai bine fără Mittal".

Aşa că noul anunţ privind câştigarea contractelor de alimentarecu energie a Petrom, Holzindustrie şi Electrica FurnizareTransilvania Sud este deja a doua rundă de clienţi pe care Petprodo anunţă de la începutul acestui an. În iunie, Petprod a anunţat căa câştigat licitaţiile de furnizare de energie de la Metrorex, RATBşi Azomureş, clienţi mari cu un necesar de energie cumulat de 90MW, doar contractul cu Metrorex având o valoare de 9,7 milioane deeuro.

Cu toate aceste contracte câştigate, Petprod a recuperatregresul înregistrat odată cu ieşirea celor de la ArcelorMittal dinportofoliul de clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO