Companii

Petrolexportimport raporteaza profit in scadere, dar peste buget

14.02.2005, 00:00 21

Casa de comert de produse petroliere Petrolexportimport a obtinut anul trecut un profit net de 0,62 milioane de euro, in scadere cu peste 61% comparativ cu profitul din anul precedent.
Compania a realizat o cifra de afaceri de 42,3 milioane de euro, in crestere cu 9% fata de vanzarile din 2003.
Chiar daca profitul net a fost mai redus decit cel din 2003, Petrolexportimport si-a depasit nivelurile bugetate pentru anul trecut, atat la nivelul profitului, cat si la cel al cifrei de afaceri.
Scaderea profitului s-a datorat  cresterii cheltuielilor din exploatare,  in special a cheltuielilor cu marfurile. Cheltuielile aferente activitatii de baza a Petrolexportimport au crescut in 2004 cu 10%, atingand 41,6 milioane de euro.
Petrolexportimport avea in trecut un monopol asupra importului si exportului de produse petroliere de pe piata romaneasca, insa in ultimii ani s-a reorientat catre comertul de pe piata interna, fara sa mai faca operatiuni de export - import. In prezent, cea mai mare pondere in cifra de afaceri a companiei este detinuta de afacerile cu motorina.
Petrolexportimport este cel mai important furnizor de aditivi pentru produse petroliere din Romania. Societatea s-a infiintat in 1948, avand ca obiect principal de activitate exportul petrolului si al tuturor derivatelor petroliere. Din 1991, firma s-a transformat in societate pe actiuni, fiind principalul operator de comert pentru sistemul de rafinare romanesc. In 2000, compania a fost complet privatizata, actionarul majoritar al companiei fiind societatea Laird Resources Ltd. cu o participatie de 71,5%, conform ultimelor date disponibile.
 Actiunile Petrolexportimport sunt listate la Bursa de Valori, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 1.701.000 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 19 milioane de euro. Petrolexportimport este una din societatile de la Bursa care au platit cu regularitate dividende in ultimii ani.  Pentru profitul din 2003, compania a platit un dividend net de peste 139.000 lei/actiune pentru actionarii persoane fizice, respectiv de peste 132.000 lei/actiune pentru persoane juridice. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO