Companii

Petrom ar putea rascumpara cu 300 mil. euro ce a externalizat pe nimic in 2002: Petromservice

11.09.2007, 19:06 21

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a confirmat ieri informatiile care au circulat in ultima vreme legate de o posibila achizitie a Petromservice, cel mai mare furnizor de servicii si echipamente pentru industria de petrol si gaze.
Potrivit unor surse din piata, valoarea tranzactiei se situeaza intre 300 si 350 mil. euro. Vanzarea ar putea fi anuntata pe 18 sau 19 septembrie, potrivit informatiilor publicate in Monitorul Oficial.
Practic, Petrom cumpara acum cu sute de milioane de euro o companie care a fost preluata in 2002 pe aproape nimic de catre asociatia salariatilor din Petrom condusa de catre Liviu Luca. In 2005, in actionariatul Petromservice apare off-shore-ul cipriot Elbahold Limited, care plateste 13 mil. euro si primeste 49,3% din Petromservice in urma unei majorari de capital la care actionarii Petromservice nu au participat. Un pachet de 25% din actiunile companiei continua sa fie detinut de asociatia salariatilor din Petrom, restul aflandu-se in posesia unor persoane fizice. Liviu Luca nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei. El este consiliat in aceasta afacere de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.
"Nu vreau sa comentez pe aceasta tema", a declarat fostul ministru al industriilor in perioada 2000-2004, Dan Ioan Popescu, intrebat de motivul care a stat la baza externalizarii Petromservice. Oficial, motivul externalizarii Petromserv (devenit ulterior Petromservice) facea obiectul proiectului de reorganizare a Petrom prin care se urmarea renuntarea la toate activitatile care nu alcatuiau core-businessul companiei in vederea privatizarii.
"In contextul anuntului Petromservice de a renunta la aceasta activitate, luam in considerare toate alternativele, inclusiv o posibila achizitie", au declarat reprezentantii Petrom.
Petromservice are un contract pana in 2012 cu Petrom cu o valoare de aproximativ un miliard de euro.
"Activitatile de work-over (reparatii si interventii sonde) si mentenanta sunt foarte importante pentru segmentul de explorare si productie, iar Petromservice este un furnizor de astfel de servicii foarte important pentru noi", au mai spus sursele citate.
Informatiile legate de renuntarea la cele doua divizii, work-over si mentenanta, au fost publicate in Monitorul Oficial pe data de 6 septembrie, in care apare o completare a convocatorului publicat initial pe data de 17.08.2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO