Companii

Piata constructiilor s-a dezmortit im 2000, al patrulea an de zig zag

02.04.2001, 00:00 24



Piata constructiilor a inceput sa-si revina anul trecut, dupa o cadere brutala de patru ani consecutiv, cu aproape 20% anual, dar a ramas tot la un nivel insuficient fata de nivelul cererii.

Potrivit unui studiu coordonat de Uniunea Europeana, in Rom=nia, in perioada 1998-2015, trebuie investiti peste 10 miliarde euro in constructia de drumuri, autostrazi, cai ferate, aeroporturi, terminale de transport, infrastructura in general.

Valoarea totala a lucrarilor de constructii a crescut in 2000 la 67,2 mii de miliarde lei (2,9 mld.$) fata de 40,9 mii de miliarde lei(2,2 mld.$) in cursul anului precedent, adica s-a inregistrat o crestere reala a volumului de constructii de 5,4 %, potrivit statisticilor oferite de ARACO (Asociatia Rom=na a Antreprenorilor de Constructii).

In ultimii doi ani, volumul si dinamica lucrarilor de constructii au cunoscut o curba descendenta, care a diminuat drastic aportul ramurii la formarea si utilizarea produsului intern brut. Ponderea sectorului privat in totalul activitatii economice a fost de 61,5%, iar in constructii 81,3%, spun reprezentantii ARACO.

Cu toate acestea, rezultatele inregistrate in 2000, impreuna cu programele de investitii care vor fi puse in aplicare de Ministerul Dezvoltarii si Prognozei dau sperante unei evolutii pozitive a acestei piete, spune Daschevici.

Potrivit studiului TINA(Transport Infrastructure Needs Assesment), efectuat in iunie 1999 de specialisti ai Comisiei Europene in colaborare cu specialisti rom=ni, in Rom=nia, in perioada 1998-2015, trebuie investiti peste 10 miliarde euro in constructia de drumuri, autostrazi, cai ferate, aeroporturi, terminale de transport, infrastructura in general.

"Este greu de spus c=nd se va putea realiza un echilibru intre cerere si oferta, privind nivelul pe care il atinge volumul constructiilor de la an la an, comparativ cu cerintele existente,", afirma Daschevici.

Lucrarile incepute si neterminate constituie cea mai grava problema, dupa spusele celor de la ARACO, astfel inc=t numai pentru finalizarea lucrarilor la obiectivele in constructie ar fi necesare peste 20 miliarde $.

Intre acestea, se afla lucrari complexe precum finalizarea lucrarilor pentru punerea in functiune a unitatii nr.2 a centralei nucleare de la Cernavoda, peste 40 de hidrocentrale(in diverse faze de executie), autostrada Bucuresti-Constanta.

De aceea, ARACO vrea sa colaboreze la elaborarea si aplicarea unor programe pe termen de lung pentru finalizarea si reprofilarea de constructii.

"Pentru aceasta, executivul trebuie sa fixeze prioritatile in ceea ce priveste investitiile. Astfel, constructorii vor sti cu ce sa inceapa dintre scolile, casele, spitalele, podurile ce asteapta sa fie construite ori finalizate.

In Japonia sau Franta, sunt institutii de planificare a dezvoltarii. Este benefic faptul ca si la noi s-a creat Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, care va stabili directiile in care se vor indrepta eforturile noastre", a mai spus Daschevici.

O mare problema a pietei este ca, deocamdata, se actioneaza in orb: nu exista o institutie specializata capabila sa ofere statistici concludente privind dimensiunile si jucatorii acestei piete.

Piata constructiilor grupeaza lucrarile de constructii pentru locuinte, infrastructura de transport, infrastructura urbana (instalatii de alimentare, tratare si distribuire a apei, canalizare, gaze, electricitate, linii ale mijloacelor de transport in comun), lucrari de imbunatatiri funciare(irigatii, desecari), lucrari hidrotehnice (hidrocentrale, baraje, diguri) si constructii industriale.

O problema distincta o constituie cea a locuintelor si a instalatiilor care le deservesc. Potrivit reprezentantilor ARACO, ritmul necesar pentru reinnoirea fondului locativ in tarile dezvoltate este de 10 locuinte la mia de locuitori /an.

In 2000, in Rom=nia, s- a acoperit 5% din cerere, fiind construite doar 26.000 de locuinte in timp ce necesarul ajunge la aproape 700.000, afirma sursa citata. La acestea, se adauga un important fond de locuinte afectat de cutremure. Durata de viata a apartamentelor este estimata la 30 de ani, iar cea a caselor la 50-75 ani.

"ANL-ul este o institutie mare si costisitoare comparativ cu volumul activitatii pe care il desfasoara. Ea nu are puterea necesara pentru a construi in teritoriu unde, de fapt, autoritatile publice locale sunt cele care cunosc terenul si cerintele consumatorilor", spune Daschevici.

Reprezentantii ARACO mai spun ca instalatiile care deservesc blocurile de locuinte nu au fost inlocuite in medie de 50 de ani, situatia deplorabila in care se afla acestea cauz=nd pierderi de energie termica si mizerie la subsolul blocurilor.

Pierderile de energie au efect direct asupra pretului energiei termice, dar si a confortului termic existent in locuinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO