Companii

Piaţa de fuziuni şi achiziţii îşi revine: urmează deal-uri de valori mari

Piaţa de fuziuni şi achiziţii îşi revine: urmează...

Autor: Raluca Ghinea

30.07.2014, 00:03 265

"În prima jumatate a anului 2014, în România, s-au închis 21 de tranzacţii semnificative, conform Mergermarket.com, în sectoare care şi-au continuat efervescenţa: servicii financiare, sectorul alimentar, tehnologie, cât şi în unele sectoare care se restructurează înaintea unui nou ciclu de creştere: bricolaj şi materiale de construcţii. O menţiune specială trebuie acordată sectorului imobiliar, unde s-a materializat un nou val de interes pentru proprietăţi cu potenţial ridicat", a declarat marţi într-un comunicat Mihai Pop, manager Servicii de asistenţă în tranzacţii în cadrul EY România.

El a arătat că piaţa din România s-a caracterizat în prima jumătate a anului printr-un volum mai mare al tranzacţiilor, însă cu o valoare mică spre medie. Totuşi, există perspective ca valoarea medie să urce în următoarele 12-18 luni, pe fondul tranzacţiilor transnaţionale aşteptate, precum vânzarea unor active Lafarge-Holcim sau a companiilor de distribuţie şi furnizare ale Enel.

Operaţiunile de acest gen din România au valori mult mai mici decât cele la nivel european sau global, având în vedere că o tranzacţie mare în România se consideră peste 100 milioane euro, iar la nivel european depăşeşte un miliard euro.

"În prima jumătate a anului 2014, piaţa de M&A din România a reacţionat pozitiv la semnalele primite de afară, iar percepţia generală a fost cea a unei pieţe active, care îşi recâştigă atractivitatea în ochii investitorilor", a mai spus Pop.

Piaţa globală a fuziunilor şi achiziţiilor s-a situat în primul semestru la 1.750 miliarde dolari, cu 75% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, înregistrând punctul maxim începând din 2007, înainte de începerea crizei financiare.

În sistemul bancar românesc se aşteaptă diferite tranzacţii în perioada următoare, fiind de vânzare Credit Agricole, Marfin, Millennium Bank, RBS, iar până la sfârşitul anului viitor şi Volksbank. Aceasta din urmă tocmai a finalizat vânzarea unui pachet de 495 milioane de euro de credite garantate neperformante către un consorţiu de investitori străini format din Deutsche Bank, AnaCap Financial Partners, HIG Capital International Advisers şi APS Holding.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO