Companii

Pierderi de 141 miliarde lei in 2000 la Tractorul

01.03.2001, 00:00 14



Uzina Tractorul din Brasov a inregistrat la sfOrsitul anului trecut pierderi de 141 mld. lei din cauza productiei scazute. In 2000, societatea a produs in total doar 5.400 de tractoare, din care 1.900 pentru piata interna si 3.500 pentru export, in conditiile in care, pentru a fi rentabila, uzina brasoveana trebuie sa produca lunar minim 12.000 de tractoare pe an.

Directorul societatii, Petre Filip,, a declarat ieri ca 92% din pierderi au fost determinate de functionarea sub pragul de rentabilitate. "Banii s-au dus pe salarii, somaj tehnic si energie", a adaugat el. Uzina brasoveana are datorii de 24 mld. lei la bugetul de stat, la care se adauga penalitati de 119 mld. lei.

La bugetul asigurarilor sociale are datorii de 214 mld. lei, cu penalitati de 540 de mld. lei. Tractorul mai are de platit 75 mld. lei la bugetul fondurilor speciale, la care penalitatile sunt de 90 mld. lei.

La acestea se adauga datoriile catre furnizori, 137 mld. lei, si catre banci, 250 mld. lei, din care 168 mld. lei la BRD, 141 mld. lei la Exim Bank si 50 mld. lei la Demir Bank.

Filip a declarat ca, de la jumatatea lunii decembrie 2000, uzina nu a mai vandut nici un tractor pe piata interna. "Datorita sincopei care a intervenit in vanzarile de tractoare pe piata interna, ne confruntam in prezent, cu o lipsa de lichiditati", a precizat Filip.

In aceste conditii, salariile sunt platite din credite contractate pe ultima suta de metri. Astfel, uzina a contractat pe 27 februarie, un credit de 5 mld. lei de la Demir Bank, iar in cursul zilei de ieri, un credit in valoare de 3 mld. lei de la Banca Dacia Felix si un altul in valoare de 5 mld. lei de la Exim Bank.

"Tractoarele noastre sunt competitive cu produsele similare de pe piata externa si sunt cu 30-40% mai ieftine", a mai spus Filip.

Cu toate acestea, el crede ca uzina nu poate fi privatizata pana cand piata interna nu se stabilizeaza, iar mediul de afaceri nu devine prielnic, chiar daca din punct de vedere organizatoric, societatea brasoveana este similara oricarei uzine de tractoare din lume.

"Cel care vrea sa cumpere o uzina ca a noastra trebuie sa-si faca un plan de afaceri pe cinci ani. Nimeni care investeste intr-o societate ca Tractorul nu isi recupereaza banii decat in trei sau cinci ani".

Anul acesta, uzina ar putea exporta 6.000 de tractoare, conform contractelor incheiate deja. De la inceputul anului, 400 de tractoare au ajuns in SUA, iar alte 180 sunt gata sa plece catre Turcia.

Conducerea uzinei si-a propus sa produca in acest an 18.000 de tractoare din care 12.000 la intern. Acestea nu vor putea fi insa cumparate, in majoritate, decat prin interventia Guvernului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO