Companii

Pierderile Kronospan s-au adancit la 12 milioane de euro

14.06.2009, 14:37 679

Kronospan Sebes, unul din principalii jucatori pe piata prelucrarii lemnului, a inregistrat anul trecut pierderi de 45,77 mil. lei (12,4 mil. euro), de peste 20 de ori mai mari comparativ cu nivelul de 2 mil. lei (0,6 mil. euro) raportat in 2007.

"Factorul care a influentat rezultatul negativ este cursul de schimb leu - euro", a spus Botond Bandi, managing director al Kronospan Sebes. El a adaugat ca deprecierea leului s-a resimtit puternic la nivelul creditelor de investitii contractate si care au fost reevaluate la sfarsitul anului.
Cifra de afaceri a companiei a avut o evolutie ascendenta ajungand la 714 mil. lei (194,1 mil. euro), cu 8% mai mult fata de 2007. Pentru 2009, compania estimeaza mentinerea volumului de afaceri. O revenire pe profit in 2009 va depinde de evolutia cursului de schimb, singurul factor "pe care nu-l putem influenta".
La Sebes, grupul austriac produce PAL (placi aglomerate din lemn si MDF (medium-density fibreboard), materiale folosite in principal in industria mobilei. Volumul productiei a fost anul trecut de 723.000 de metri cubi de PAL si 314.000 de metri cubi de MDF, nivel similar cu cel din 2007.
"Aproximativ jumatate din productia de placi merge la export. Cererea interna pentru PAL a scazut in primul sfert al anului. Cererea externa s-a dovedit a fi stabila", a mai spus Botond Bandi.
Compania deruleaza in acest an investitii de circa 20 mil. euro, principalele proiecte fiind indreptate in filtre pentru reducerea poluarii, si intr-o noua linie de selfuire. Aceste proiecte au fost incepute anul trecut si urmeaza sa fie finalizate in luna iunie a acestui an. "Din cauza descresterii volumului de vanzari de pe piata din Romania din primul sfert al anului 2009 ne-am adaptat volumul de productie la cererea pietei. Cu toate acestea, in primul semestru vom finaliza investitiile incepute", spune seful Kronspan Sebes.
Numarul angajatilor companiei s-a mentinut constant anul trecut la 506 oameni, iar reprezentantul companiei spune ca nu exista in acest moment niciun plan de reducere a personalului.
Echipa de conducere a Kronospan este formata din Botond Bandi (director general), Maria Luca (director economic), Adrian Bacila (director de productie), Radu Corabian (director de vanzari), Bastian Konzelmann (director de logistica), si Luciana Nemeth (director de resurse umane).
Luna trecuta, Kronospan Sebes a obtinut in instanta anularea amenzii de 870.000 de euro pe care Consiliul Concurentei (CC) i-a acordat-o in 2004 pentru abuz de pozitie dominanta pe piata de PAL. Ulterior, CC a anuntat ca va contesta decizia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO