Companii

Pipelife: cel mai prost trimestru din ultimii patru ani pe piata de tubulatura

26.05.2009, 16:13 74

Producatorul de tevi din plastic Pipelife Romania, subsidiara locala a grupului Pipelife, format dintr-un joint-venture al Solvay (Belgia) si Wienerberger (Austria), apreciaza ca primele trei luni ale acestui an au fost printre cele mai slabe pentru industria de profil din ultimii patru ani, afectata in special de amanarile si anularile de proiecte imobiliare, precum si de lipsa unui program de investitii in infrastructura venit din partea statului.

"Piata de tubulatura a scazut puternic in primul trimestru, in principal din cauza crizei de lichiditati, care afecteaza in special firmele mici si mijlocii, fie ei producatori sau distribuitori. Toate acestea s-au suprapus cu prabusirea pietei imobiliare, care a determinat multi dezvoltatori sa inghete lucrarile. In lipsa unui program concret de investitii in infrastructura, am inregistrat cel mai slab trimestru din ultimii patru ani", a declarat Petru Avram, directorul general al Pipelife Romania, subsidiara locala a grupului ungar Pipelife.
 
Scadere la jumatate in T1
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 54 mil. lei (14,6 mil. euro), in crestere cu 15% fata de nivelul din 2007. Cu toate acestea, fata de primul trimestru din 2008, cand vanzarile companiei s-au ridicat la 10 mil. lei (2,7 mil. euro), in primele trei luni ale acestui an cifra de afaceri a Pipelife a scazut la jumatate, la doar 5 mil. lei (1,1 mil. euro).
Potrivit estimarilor companiei, piata de tubulatura pentru anul trecut a fost estimata la 125 mil. euro, in timp ce pentru acest an este apreciata in cel mai fericit caz o scadere a pietei de pana la 5%.
"Este extrem de greu de facut predictii in conjunctura actuala, din cauza numeroaselor incertitudini legate de finantarea proiectelor si a investitiilor in domeniu. Totusi, as estima ca in cel mai fericit caz piata de tubulatura se va situa intr-o plaja de plus/minus 5% fata de nivelul din 2008", a adaugat Avram.
Diferentiat, piata de tubulatura din PVC (polivinilclorura) a fost estimata anul trecut la o valoare de aproximativ 50 mil. euro, in timp ce piata de tubulatura din PE (polietelina) s-a situat la peste 70 mil. euro.
 
Continua investitiile
In ciuda conditiilor actuale din piata, directorul Pipelife a anuntat ca nu va renunta anul acesta la planul de investitii anuntat la inceputul lui 2008, potrivit caruia compania va investi anual aproximativ 1,5 mil. euro pana in 2010.
"Planul de investitii nu a fost afectat de criza. Anul acesta am investit deja in promovare, in special pe segmentul produselor noi, lansate recent pe piata. De la inceperea activitatii de productie a Pipelife compania a investit circa 12 milioane de euro. De asemenea continuam programul de extindere a capacitatilor de productie", a explicat Avram. In prezent capacitatea de productie a Pipelife se ridica la aproximativ 10.000 de tone anual.
Avram apreciaza deja o deblocare a pietei de profil, insa cel mai probabil piata isi va reveni in primavara anului viitor, tinand cont de sezonalitatea lucrarilor din sectorul constructiilor.
"Exista deja premise sa apreciem ca o usoara deblocare a pietei este deja vizibila, totusi este extrem de devreme sa spunem ca ce a fost mai greu a trecut. Din contra, ne asteptam ca sezonul de toamna-iarna sa fie extrem de dificil. Cel mai probabil abia in primavara anului viitor vom reveni la volume 'normale'", a continuat directorul Pipelife Romania.
Compania, infiintata in 1998, detine o cota de piata cuprinsa intre 12% si 13%, potrivit propriilor estimari, iar pentru acest an compania isi propune mentinerea cotelor actuale.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO