Companii

Pipelife si-a majorat la 100% participatia la filiala din Romania

08.08.2005, 18:52 17

Producatorul de tevi din plastic pentru industria materialelor de constructii Pipelife si-a majorat la 100% participatia detinuta la filiala din Romania, in cadrul unui acord incheiat intre companie si ungurii de la Pannonplast.

Conform acestui acord, Pipelife a achizitionat 50% din actiunile pe care Pannonplast le detine la Pannonpipe Ungaria, majorandu-si participatia la 100% in cadrul acesteia si indirect in cadrul filialei din Romania, detinuta de Pannonpipe. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.

Pipelife este o societate mixta constituita de compania belgiana Solvay si cea austriaca Wienerberger.

Pannonpipe si Pipelife Romania au obtinut, in 2004, vanzari de 39 mil. euro si au un numar de 300 de angajati. Asocierea intre Pipelife si Pannonplast a fost initiata in 1990. In anul fiscal 2004, Pannonpipe a inregistrat pierderi, conform reprezentantilor companiei.

Piata tubulaturii din plastic din Romania este estimata la aproximativ 50-60 de milioane de euro anual. Piata inregistreaza un ritm de crestere anual de circa 10%, dar potentialul acesteia este dat de gradul ridicat de uzura al infrastructurii din Romania.

In conditiile in care producatorii de mase plastice s-au confruntat cu cresterea pretului materiilor prime de la inceputul acestui an, segmentul materialelor de constructii din mase plastice a inregistrat cea mai mare crestere, in stransa legatura cu piata materialelor de constructii, in ansamblul sau.

In prezent, in Romania se deruleaza proiecte de zeci de milioane de euro in refacerea instalatiilor de canalizare, cele mai multe resurse alocate acestor proiecte provenind din fonduri europene. Afluxul masiv de fonduri provenite de la Uniunea Europeana a constituit chiar motorul cresterii afacerilor companiilor din piata.

Sistemele de conducte din mase plastice reprezinta o alternativa la clasicele sisteme din otel beton sau azbociment.

In 2006, compania a planificat constructia unei noi fabrici, dar oficialii Pipelife nu au mentionat valoarea investitiei. Dupa ce in 2004 Pipelife a pus in functiune doua linii noi de productie, anul acesta compania are in vedere infiintarea altor doua linii de productie. Investitiile realizate de grup in Romania, pana in prezent, se ridica la peste zece milioane de euro.

Grupul international Pipelife activeaza ca producator pe piata interna inca din 1998 prin fabrica de la Miercurea Ciuc, cu o capacitate initiala de 3.500 de tone pe an.

Pe aceeasi piata mai detin cote importante operatori precum Valrom sau Teraplast Bistrita, alaturi de care activeaza si Palplast Sibiu (ce face parte din grupul petrolier privat Rompetrol) precum si germanii de la Rehau.

Grupul german Rehau a investit intr-o prima faza circa 5,5 milioane de euro intr-o fabrica de tubulatura din PVC si polietilena localizata la Sibiu. Pana la intrarea in productie a fabricii, Rehau vindea pe piata romaneasca produse ce proveneau din Germania, Austria, Cehia, Polonia, Franta si Spania.

Principalii competitori straini prezenti pe piata prin intermediul importatorilor sunt companiile Uponor din Finlanda sau Wavin din Germania.

La nivel mondial, Pipelife a inregistrat vanzari de peste 600 de milioane de euro anul trecut. Grupul este prezent in 26 de state, detine 30 de unitati de productie si are 2.800 de angajati. alexandru.cerchez@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO