Companii

Planurile Macon Deva vizeaza 20 de milioane de euro

17.11.2005, 19:17 35

Producatorul de materiale de constructii Macon Deva se asteapta anul acesta la o crestere de 10% a cifrei de afaceri pana la 20,7 milioane de euro, potrivit reprezentantilor companiei.

"Aceasta crestere se datoreaza programului de investitii in valoare de 8,5 milioane de lei (2,3 mil. euro) pe care l-am inceput anul acesta. Compania a investit anul acesta 3 milioane de lei (800.000 de euro) intr-o linie automata de legare si infoliere a pachetelor din BCA si intr-o linie de impachetare a polistirenului", a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Stoian, directorul comercial al Macon Deva.

"Speram ca la inceputul anului viitor sa definitivam si lucrarile de modernizare a unei linii de prefabricate", adauga Stoian.

Macon Deva produce BCA, materiale izolatoare, vata minerala, cahle pentru sobe, prefabricate din beton pentru hale industriale, tigla din beton colorat, avand o sectie de prelucrare marmura, balastiera.

Din totalul cifrei de afaceri, businessul cu BCA are o pondere de circa 40%.



Piata de BCA, in crestere cu 5%

"Piata de BCA a fost dominata anul acesta de importuri si a inregistrat o crestere de circa 5%", mentioneaza Stoian.

Compania are o cota de aproximativ 15% pe piata de BCA, in timp ce polistirenul produs la Deva are o cota de 1%, potrivit datelor prezentate de companie.

Macon Deva a fost tatonata anul trecut de germanii de la Xellaperonbeton in vederea unei posibile achizitii a fabricii de BCA, insa Macon a venit cu o contrapropunere. Oficialii Macon le-au propus germanilor sa devina parteneri in constructia de la zero a unei fabrici.

Pana la urma cele doua tabere nu s-au inteles si au renuntat la proiect.

Reprezentantii Macon estimau ca proiectul construirii unei capacitati de BCA ar ajunge la circa 30 - 35 mil. euro, in conditiile in care achizitia unei fabrici deja existente se apropie de aceasta valoare.

Germanii erau de peste un an de zile in cautarea unei oportunitati pentru intrarea pe piata romaneasca de BCA, unde au anuntat ca sunt interesati atat de achizitii, cat si de realizarea unor proiecte de la zero. Xellaporenbeton a comandat un studiu de piata pe BCA in Romania, o afacere foarte profitabila pentru investitori in acest moment, dupa care a inceput sa tatoneze cei mai importanti jucatori de pe piata.

Simcor Oradea, Elpreco Craiova, Macon Deva si Prefabricate Vest Bucuresti au fost tintele grupului german, cu afaceri de 1,5 mld. de euro pe an, dar niciuna dintre discutiile purtate nu s-a concretizat.

Macon Deva, fondata in 1963, dispune de o cariera de argila de foarte buna calitate, care serveste ca sursa de materii prime.

Societatea a fost privatizata in 1994 prin metoda MEBO (Management and Employees Buy - Out - Cumpararea actiunilor de catre conducere si angajati), devenind companie cu capital integral privat.

In 1997, Macon a investit intr-o linie moderna de producere a vatei minerale din bazalt, prima investitie de acest tip din Romania.

In perioada 2003 - 2004, compania a derulat investitii in sectorul productiei de prefabricate din beton.

Macon Deva a inregistrat anul trecut un profit net de 2,4 milioane de euro la o cifra de afaceri de 18,8 milioane de euro. Compania are aproximativ 750 de angajati, potrivit ultimului bilant depus la Finante.

Ratele de profit atractive inregistrate de catre producatorii de materiale de constructii au starnit interesul unor companii puternice de talie internationala.

In ultimii ani, Wienerberger (producator de caramizi), Tondach (tigla ceramica), Lasselsberger (placi ceramice), Carmeuse (var) au cumparat producatori romani de profil si au anuntat planuri de investitii de zeci de milioane de euro pentru a se extinde pe piata locala.

Miza achizitiilor sau a dezvoltarii de proiecte greeenfield (construirea de capacitati de productie de la zero) a fost pozitionarea pe o piata cu un mare potential de dezvoltare, care se afla in pragul aderarii la Uniunea Europeana.

Piata de constructii din Romania se situeaza in acest moment la aproximativ cinci miliarde de euro pe an, inregistrand un ritm de crestere estimat la 8% - 10%. In primul semestru al acestui an, rata de crestere a depasit si cele mai optimiste prognoze, ajungand la 18%. catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO