Companii

Plastipak incepe constructia primei fabrici din Romania

27.08.2009, 17:18 809

Producatorul american de ambalaje din PET Plastipak, unul dintre cei mai mari furnizori ai gigantului Procter & Gamble, a anuntat ca va incepe saptamana viitoare constructia primei sale fabrici din Romania, la Urlati (judetul Prahova).

Investitia Plastipak din Urlati a fost atrasa de catre P&G, care a demarat deja aici din februarie constructia celei mai mari fabrici a sa de sampoane, care va implica investitii totale de 100 mil. dolari.

Astfel, Parcul Industrial din Urlati, care este extinderea Parcului Industrial din Ploiesti, a fost ocupat integral de cele doua companii americane. Plastipak are planuri de investitii de 50 mil. euro in aceasta fabrica, aceasta urmand sa fie dezvoltata in mai multe etape pe un teren de 8 hectare, potrivit autoritatilor locale.

Reprezentantii Plastipak au precizat ca prima faza a proiectului se va finaliza anul viitor, insa nu au confirmat inca valoarea investitiilor la Urlati. Aceasta va fi a patra unitate de productie a Plastipak din Europa. Compania ruleaza anual peste un miliard de dolari si detine doua fabrici in Europa Centrala si de Est, cele mai multe unitati de productie ale sale fiind in Statele Unite.

Plastipak va produce in special pentru P&G in fabrica din Romania.

Investitiile celor doua companii americane P&G si Plastipak la Urlati vin intr-un context economic dificil la nivel international, pietele mari din Europa inregistrand un declin al vanzarilor de bunuri de larg consum in acest moment.

La nivel local, jucatorii din piata vorbesc de scaderi de vanzari pe segmentul nealimentar din sectorul FMCG (bunuri de larg consum), insa nu exista date concrete care sa arate cat de mare este declinul. Multe companii si-au amanat proiectele de investitii in capacitati suplimentare de productie pana la redresarea economiei.

La nivel local, P&G este cel mai mare jucator din industria bunurilor de larg consum nealimentare, cu vanzari anuale de 315 mil. euro. Compania detine o fabrica la Timisoara in acest moment, unde sunt produsi detergentii Ariel Tide, Bonux sau inalbitorul Ace. Recent, americanii au majorat capitalul social al fabricii Detergenti SA din Timisoara cu circa 32 mil. euro, pentru a finanta investitiile de la Urlati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO