Companii

Polonezii de la Selena se gandesc cum sa se extinda

28.11.2005, 19:22 24

Producatorul polonez de spume poliuretanice, etansanti si adezivi pentru materiale de constructii Selena ar putea deschide o unitate de productie in Romania, piata pe care este prezent in acest moment cu activitati de distributie.

"Romania inregistreaza cea mai rapida crestere din regiune, dupa Rusia. Luam in calcul mai multe variante, fie constructia unei fabrici sau formarea unui joint-venture, fie achizitionarea unei companii prezente deja pe piata, insa o decizie nu a fost inca stabilita", a declarat Rafal Mirowski, directorul general Business Unit Central Europe din cadrul grupului Selena.

El spune ca daca in domeniul spumelor poliuretanice compania are o capacitate foarte mare de productie in Polonia, si nu va realiza aceste produse in Romania, situatia este diferita in cazul etansantilor si adezivilor.

"Vizam sa acoperim 20% din consumul la nivel mondial de produse de etansare si 10% din consumul de adezivi pana in 2010, iar aceasta implica extinderea capacitatilor de productie", a completat Mirowski.

Selena Romania, filiala locala a producarului polonez Selena, mizeaza anul viitor pe o cifra de afaceri in valoare de 5,2 milioane euro, in crestere cu 31% fata de nivelul anticipat pentru acest an, de 4 milioane euro. "In 2006, vom mari cu 30% distributia in magazinele specializate si vom extinde portofoliul de produse", spune Dorin Spataru, directorul general al Selena Romania. Reprezentantii companiei estimeaza pentru 2005 o rata a profitului net de aproape 10%.

Potrivit estimarilor Selena Romania, compania detine o cota de piata de 33% in sectorul spumelor poliuretanice si de 12,5% in vanzarile de produse de etansare. Principalii competitori sunt reprezentantele locale ale Henkel (Germania), Den Braven (Olanda) si Sudal (Belgia).

Grupul Selena are 8 unitati de productie in Polonia, Germania, Italia, Brazilia si Coreea de Sud si 13 sucursale in Europa, SUA si Asia, cu care acopera circa 10% din piata spumelor poliuretanice la nivel mondial.

Selena produce si vinde spume poliuretanice, etansanti si adezivi in peste 40 de state si a realizat in 2004 afaceri de 70 de milioane de euro. Grupul estimeaza ca va inregistra in 2005 o cifra de afaceri de aproape 90 de milioane de euro, valoare pe care intentioneaza sa o dubleze pana in 2010.

Compania are 42 de angajati si este prezenta pe piata romaneasca din anul 2000, Selena Romania fiind prima reprezentanta in afara Poloniei.

catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO