Companii

Portughezii de la Martifer construiesc fabrica Saint Gobain de la Calarasi pentru 18 mil. euro

04.10.2005, 18:00 982

Grupul portughez Martifer va construi la Calarasi fabrica de sticla float destinata constructiilor, investitie derulata de catre francezii de la Saint Gobain, in baza unui contract in valoare de 18 milioane de euro.

Francezii au anuntat anul trecut ca vor investi peste 100 de milioane de euro in constructia unei fabrici la Calarasi, investitia urmand sa modeleze intreaga infrastructura a portului de la Dunare si chiar sa atraga alti investitori in zona.

Martifer a executat proiecte de infrastructura de mari dimensiuni in Portugalia, precum aeroportul din Porto, fiind insa implicat si in construirea de stadioane care au gazduit Campionatul European de fotbal din 2004.

Compania portugheza, cu operatiuni in constructii, real estate sau energie a anuntat ca are in obiectiv sa investeasca circa 140 mil. euro in Romania si sa ajunga pana in 2008 la o cifra de afaceri de 200 mil. euro.

Martifer Constructii SRL, companie locala specializata in constructii metalice, estimeaza ca va obtine pana la finele anului o cifra de afaceri de circa 20 mil. euro, in conditiile in care portughezii au intrat pe piata in luna ianuarie.

"Martifer a castigat la Paris licitatia pentru adjudecarea proiectului Saint Gobain de la Calarasi. Constructia fabricii va fi finalizata pana in luna februarie a anului viitor", a declarat pentru Ziarul Financiar Andrei Vaida, consilier juridic al companiei Martifer Constructii SRL. Portughezii au castigat licitatia Saint Gobain in fata unor competitori foarte puternici, cum este cazul gigantului francez din constructii - Bouygues.

Martifer Constructii este subcontractant in cadrul lucrarilor de executie a unui depozit si antreprenor general pentru hala de productie de la Calarasi.

Compania foloseste pentru proiectul de la Calarasi o echipa de peste 20 de oameni din Portugalia, Polonia, Romania si Republica Moldova, care au lucrat pe santierele din Portugalia, la care se adauga o forta de munca locala de peste 200 de persoane.

Fabrica Saint Gobain de la Calarasi va face o cifra de afaceri anuala de aproximativ 60 mil. euro, conform estimarilor unor oficiali ai Saint Gobain.

Pe de alta parte, Martifer are propriile proiecte de investitii in Romania.

Cel mai important deocamdata este cel in valoare de 47 de milioane de euro, care presupune construirea unei rafinarii specializate in productia de biodiesel in localitatea Lehliu Gara, judetul Calarasi. Biodiesel-ul este un combustibil obtinut din prelucrarea uleiului de rapita si floarea-soarelui.

Proiectul va fi dezvoltat in doua faze: construirea unei rafinarii - investitie in valoare de 16 milioane de euro, respectiv realizarea unei fabrici de extragere a uleiurilor utilizate pentru obtinerea combustibilului, pentru care vor fi alocati 31 de milioane de euro. Finalizarea lucrarilor la fabrica este preconizata pentru anul 2007.

In Romania, grupul portughez va activa cu cinci companii - Biomart - care va produce biodiesel, Agromart - care va fi furnizor de seminte tehnice pentru Biomart, Martifer Energy - producator de energie eoliana, Martifer Constructii - specializata in constructii metalice si Martifer Invest, care va opera pe piata de real estate.

Cu o cifra de afaceri de peste 125 mil. euro, grupul Martifer este prezent in Portugalia, Spania, Germania, Cehia, Polonia si Slovacia. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO