Companii

Posta mentine tarifele si vede profit de 4 ori mai mare

15.08.2008, 20:29 15

Compania Nationala Posta Romana a inregistrat in primul semestru al anului un profit brut de circa 22 mil. euro (79,62 mil. lei), de aproape trei ori mai mare comparativ, profitul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, de aproape 8 mil. euro (27,75 mil. lei).
"Anul trecut am obtinut 12 milioane euro profit, rezultat influentat negativ de reducerea comisionului pentru distribuirea pensiilor. In acest an urmarim sa inregistram un profit de 40 de milioane de euro, iar rezultatele pe primul semestru sunt favorabile in acest sens", a spus Mihai Toader, directorul Postei.
In primul semestru Posta a inregistrat o cifra de afaceri de circa 193 mil. euro (693,99 de milioane de lei), in crestere cu 44,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea afacerilor fiind sustinuta de un volum de activitate mai ridicat. Totodata, cresterea inregistrata a fost determinata in buna masura si de corectia tarifelor, potrivit oficialilor companiei. Astfel, a fost operata o majorare a tarifele la inceputul anului, nemaifiind prevazute majorari pentru perioada urmatoare.
"In 2008, si chiar si in 2009, Posta nu va opera vreo crestere a tarifelor postale. Anul viitor, preturile nu vor creste decat daca inflatia sau tariful la combustibili si energie vor avansa semnificativ", a precizat Toader. Referitor la planul de restructurare al Postei, acesta nu a fost aprobat deocamdata in sedinta de Guvern, insa Toader sustine ca o parte dintre prevederile care sunt incluse in acest plan si care tineau de executiv au fost deja aplicate, referindu-se in principal la investitiile in tehnologie si modernizare.
Anul acesta Posta si-a bugetat investitii de aproape 14 mil. euro (49,6 mil. lei), orientate catre modernizare, amenajare, achizitii de imobile si terenuri, cumpararea de utilaje si echipamente postale. Mai putin de 5% din aceasta suma a fost cheltuita in primul semestru, principalul motiv fiind, potrivit lui Toader, contestatiile care prelungesc perioada de desfasurare a licitatiilor.
Recent, Posta a achizitionat si 39 de motoscutere pentru Bucuresti, Ilfov si Cluj, achizitia fiind parte a unui program pilot care urmareste scaderea timpului de corespondenta. "Daca acest proiect se va dovedi viabil, vom achizitiona motoscutere de ordinul sutelor pentru principalele orase din tara", a spus Toader.
Posta este in prezent in proprietatea Ministerului Comunicatiilor si al Fondului Proprietatea, nefiind luata momentan o decizie clara referitoare la privatizare. Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely, a afirmat ca guvernul va stabili, anul viitor, daca va privatiza sau nu Posta Romana.
"In momentul cand se ia o decizie pentru privatizarea unei companii, exista o perioada de 2-3-4 ani cand respectiva companie este pregatita. Se alege un consultant si se poate merge in doua directii - finalizarea privatizarii sau nu. Anul acesta am preluat planul de restructurare a Postei din mers si urmeaza ca anul viitor Guvernul sa decida care este cea mai buna solutie", a afirmat Borbely. Toader a adaugat ca trecerea companiei in proprietate privata ar putea avea loc in 2013, potrivit planului de restructurare a companiei.

Trei giganti vor sa lucreze cu Posta
Posta Romana a selectat companiile Lockheed Martin, Finmeccanica si Siemens in faza finala a licitatiei pentru constructia primului centru automatizat din Romania pentru sortarea trimiterilor postale, in Bucuresti, si modernizarea unitatii de sortare existente in Cluj, contract de 60 mil. euro. "Cele trei companii s-au calificat in faza finala, iar in termen de 60 de zile, respectiv pana la jumatatea lunii octombrie, trebuie sa depuna ofertele finale", a declarat directorul general al Postei Romane, Dan Mihai Toader. Finantarea va fi asigurata printr-un imprumut de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in valoare de 50 mil. euro, si de Posta Romana, care participa cu 10 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO