Companii

Povestea cecurilor fara acoperire da liber la speculatii pe Petrom

24.02.2003, 00:00 31

Actiunile Petrom, cea mai mare companie cotata la Bursa de Valori Bucuresti, au inregistrat si vineri oscilatii puternice, cauzate, spun brokerii informatiilor negative aparute pe piata.
Pretul actiunilor au coborat la deschidere pana la 1.100 lei/actiune, urcand apoi pana la 1.160 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a realizat la 1.120 lei/actiune, in scadere cu 2,6% fata pretul anterior. Valoarea de piata a companiei calculata la inchiderea de vineri era de 1,25 miliarde de dolari.
Joi au apatut informatii conform carora directorul sucursalei PECO Arad ar fi emis cecuri fara acoperire, in valoare de 250 miliarde de lei (7,5 milioane de dolari),  care au fost folosite ulterior de un furnizor al companiei drept garantie pentru o serie de credite bancare, iar aceste banci ar fi solicitat  deschiderea procedurii de faliment impotriva companiei.
Banca Comerciala Carpatica, una din bancile implicate in operatiunile cu cecurile emise de Petrom, a precizat ca expunerea totala fata de companiei este de 11 miliarde de lei, din care doar 4,5 miliarde de lei reprezinta credite garantate cu cecuri emise de aceasta. Datorita faptului ca Petrom nu a onorat cecurile la plata, banca a facut plangere penala si a blocat suma corspunzatoare in depozitele constituite de Petrom. Conducerea companiei preciza joi ca sociatatea nu a fost prejudiciata in nici un fel si ca nu exista conditii care sa duca la faliment sau incetare de plati.
De la inceputul acestei luni, o serie de evenimente cum ar fi demisia fostului director general Ion Popa si informatiile de a crea o companie in domeniul petrochimc prin preluarea de active de la Petrom au afectat in sens negativ pretul actiunilor.
Tendinta de scadere a actiunilor Petrom la Bursa a conicis cu revenirea preturilor la actiunile societatilor de investitii financiare (vezi si pagina 5). "Este posibil ca unul din marii investitori pe piata de capital sa fi renuntat la actiunile Petrom pentru a cumpara actiuni SIF", a  comentat un broker.
Principalul actionar al compeniei este statul, prin Ministerul Industriei si Resurselor, care detine peste 90% din actiuni. Conform calendarului de privatizare al companiei, Guvernul trebuie sa aprobe pana la inceputul lunii aprilie, strategia de privatizare a companiei. Consultantul care asista autoritatile romane in procesul de trecere in proprietate privata a Petrom, consortiul format din Credit Suisse First Boston si ING Barings Ltd. din Marea Britanie, urmeaza sa prezinte un raport privind strategia de privatizare a companiei. Privatizarea ar urma sa fie finalizata pana la finalul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO