Companii

Prea multa vitamina A duce la fracturi

30.01.2003, 00:00 14

O echipa de cercetatori din Suedia a efectuat un studiu asupra unui numar de 2.300 de barbati, pentru a stabili daca exista vreo legatura intre consumul excesiv de vitamina A si riscurile de fracturi osoase, informeaza site-ul Ivanhoe Newswire.
Testul s-a bazat pe analize anterioare, care aratau ca dozele crescute de vitamina A stimuleaza resorbtia osoasa si impiedica formarea oaselor in cazul animalelor de laborator.
Subiectii testati au fost evaluati de specialisti, care au stabilit evolutia nivelului de serum retinol si de beta caroten din organismul uman.
Rezultatele testului arata ca un nivel ridicat de serum retinol presupune un risc de sapte ori mai mare de fractura osoasa, in timp ce beta carotenul nu are nici o influenta asupra dezvoltarii oaselor.
Concluzia cea mai importanta  a studiului este ca regimul occidental actual, care incurajeaza consumul de vitamina A pentru fortificarea organismului duce la aparitia riscurilor de fractura. Aceste date sunt confirmate de studiile pe animale ti de observatiile dieteticienilor.
Prin urmare, autorii testului au demonstrat ca regimul alimentar promovat in Europa nu pare a fi cea mai buna solutie, deoarece in aceasta regiune speranta de viata este mare, iar osteoporoza este o boala foarte frecventa.




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO