Companii

Preluarea integrala a Europharm de GSK , o mutare "fireasca"

18.08.2003, 00:00 32



Compania producatoare de medicamente GlaxoSmithKline Romania (GSK) a incheiat un acord pentru achizitionarea pachetului de 35% din actiunile grupului Europharm pe care nu il detinea inca.



Grupul Europharm trece astfel in proprietatea integrala a GlaxoSmithKline Romania, care va detine controlul complet al activitatilor de productie, distributie si cel al retelei de farmacii.



Anterior, pachetul de 35% a fost detinut de Mihai Miron, unul dintre fondatorii grupului Europharm, alaturi de alti actionari romani.



"Pentru noi este o mutare strategica fireasca in aceasta etapa a dezvoltarii noastre, fiind in linie cu angajamentul nostru fata de Romania. Prin aceasta achizitie, viziunea noastra strategica, aceea de a fi cea mai locala companie multinationala, capata mai multa consistenta", a declarat Roberto Musneci, directorul general al GlaxoSmithKline Romania.



GlaxoSmithKline a achizitionat, in 1998, 65% din capitalul grupului Europharm, la acel moment una dintre cele mai dinamice companii romanesti in domeniu.



In iunie 2002, la Brasov a fost inaugurata o noua fabrica, la standarde internationale GMP (Good Manufacturing Practice), representand o investitie de aproape 13 milioane de dolari.



De atunci, GlaxoSmithKline a mai investit la Brasov aproximativ 2,5 milioane de dolari in echipamente noi, modernizarea birourilor si noi linii de productie.



Dintre cele 140 de marci de medicamente care fac parte din portofoliul actual al GlaxoSmithKline in Romania, 56 sunt produse la noua fabrica Europharm din Brasov.



Pe ansamblu, GlaxoSmithKline a investit in Romania peste 55 miloane de dolari din 1998 pana in prezent. Anul trecut, compania a realizat vanzari de circa 70 de milioane de euro, potrivit datelor furnizate de firma de cercetare Cegedim Romania fiind liderul pietei locale de profil, cu o cota de 11,5%.



Grupul britanic GlaxoSmithKline se numara printre cele mai mari companii farmaceutice din Europa. In intreaga lume, GlaxoSmithKline are aproximativ 100.000 de angajati.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO