Companii

Preşedinte CAS Buzău: Desfiinţarea caselor şi direcţiilor de sănătate nu se face de pe o zi pe alta

Autor: Cristina Sterian

12.03.2013, 15:03 335

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Publică Buzău, Cornel Vasilescu, consideră că desfiinţarea caselor de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică, măsură anunţată de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu se poate realiza "de pe o zi pe alta", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit lui Vasilescu, măsura desfiinţării caselor de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică, necesită timp, iar ideea înfiinţării unor instituţii regionale nu este valabilă atâta vreme, cât ţara nu este împărţită încă în regiuni.

"Deocamdată, nu ştim dacă se vor face nişte lucruri de pe o zi pe alta. DSP-urile sunt de atâţia ani, casele de sănătate din 1999, fondul de sănătate e un fond cu destinaţie specială care este în subordinea ANAF. Nu ştiu dacă proiectul domnului ministru se poate realiza de pe-o zi pe alta",a declarat, marţi, directorul CJAS Buzău, Cornel Vasilescu.

La rândul său, directorul DSP Buzău, medicul Venera Acsinte, a declarat, marţi, că este puţin probabilă desfiinţarea direcţiilor de sănătate, fiind mai degrabă vorba de înfiinţarea unor instituţii regionale.

"Această idee a fost vehiculată în ultimele luni destul de ardent şi sigur ne aşteptam ca odată cu regionalizarea şi descentralizarea, DSP-urile să capete o altă formă. Sunt convinsă că aşa va fi. Acum, nu avem informaţiile concrete a ce va înseamna viitoarea direcţie sanitară, nici locul pe care-l va ocupa într-o eventuală ierarhie, dar sunt convinsă că sănătatea publică va fi, în continuare, o preocupare primodială pentru decidenţi, că DSP, sub o altă formă, va căpăta o altă structură", a declarat directorul DSP Buzău, medicul Venera Acsinte.

Conform sursei citate, la nivelul DSP Buzău există un deficit de personal de zece persoane.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, marţi, că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile, adăugând că această măsură va aduce economii la buget.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate.

În casele de asigurări de sănătate şi în direcţiile de sănătate publică judeţene lucrează aproximativ 8.000 de persoane.

Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene este deocamdată la Ministerul Sănătăţii, nu a fost prezentat în Guvern, şi nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind aşteptată o propunere concretă, a declarat consilierul guvernamental Vasile Cepoi.

Întrebat dacă sistemul poate funcţiona fără cele două instituţii, Vasile Cepoi a spus că poate fi un alt tip de instituţii care să preia atribuţiile celor desfiinţate.

Consilierul guvernamental nu a putut preciza dacă va fi redusă birocraţia prin desfiinţarea instituţiilor respective, aşa cum a spus ministrul Sănătăţii, şi nici dacă reorganizarea celor două sisteme ar avea vreo legătură cu proiectul privind regionalizarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO