Companii

Presedintele patronatelor din industrie: Nu cred ca ajungem in zece ani la productivitatea din Vest

Presedintele patronatelor din industrie: Nu cred ca ajungem in zece ani la productivitatea din Vest

Cezar Coraci, presedintele UGIR 1903: In acest moment, principala problema pe piata fortei de munca din industrie este lipsa calificarii. Cum pot creste productivitatea muncii si salariile daca nu reusim sa calificam superior forta de munca ? Un ajutor important vine de la UE, prin fondurile structurale pentru programe de formare profesionala si calificare.

04.06.2008, 21:52 46

Coraci crede ca piata romaneasca ar putea fi si mai competitiva in Uniunea Europeana daca ar miza pe dezvoltarea unor ramuri precum industria agro-alimentara, industria chimica si petrochimica, auto, constructiile, IT-ul, productia de mobila sau bunurile de larg consum.
"Sunt ramuri ale industriei bine locate in Romania, unde exista materii prime, tehnologie si cerere pe piata", explica Coraci, adaugand ca se simte lipsa unor obiective clar definite pe fiecare ramura si a unor decizii strategice pentru dezvoltarea industriei.
Datele INS (Institutul National de Statistica) arata ca in primul trimestru al anului, productivitatea muncii in industrie a inregistrat o crestere de 8,7% fata de aceeasi perioada din 2007. Presedintele UGIR 1903 spune ca evolutia productivitatii trebuie pusa in balanta cu cea a salariilor din industrie.
"Stim ca va trebui sa crestem in continuare salariile peste media cresterii productivitatii muncii, ceea ce este nesanatos din punct de vedere economic", afirma Coraci.
In luna martie, castigul salarial mediu net in industrie ajunsese la valoarea de 1.089 de lei, cu 13% mai mare decat nivelul din aceeasi luna din 2007, mai arata datele INS.
"Productivitatea are o tendinta crescatoare si aceasta va continua. Insa nu cred ca vom ajunge in urmatorii 10 ani la productivitatea celor mai dezvoltate tari din Europa", mai spune Coraci.
El crede ca ritmul accelerat de crestere al investitiilor straine poate fi sustinut prin diminuarea taxelor pe care statul le cere de la companii.
"Sunt nenumarate taxe si impozite (administrative) care aparent nu se vad, dar care creeaza birocratie, incurajeaza coruptia si blocheaza mecanismul economic. Aceasta credem ca este principala cauza care face ca mediul de afaceri romanesc sa fie considerat din ce in ce mai necompetitiv de catre comunitatea de afaceri internationala", spune Coraci.
"Costurile indirecte ale unui business in Romania incep sa fie mai mari decat oriunde in Europa. Degeaba avem in continuare o forta de munca ieftina. Daca inmultim productivitatea muncii cu costurile intreprinderii pentru un salariat, ajungem la costurile europene cu forta de munca", adauga el.
Unul dintre planurile UGIR 1903 este crearea unor comisii de negociere pentru conflictele de munca la nivel de ramura. Coraci crede ca existenta unei astfel de comisii care sa medieze greva de la Dacia ar fi redus pierderile cauzate de acest conflict ambelor parti.
"Greva de la Dacia a fost un eveniment prost gestionat. Cred ca atat patronatele, cat si sindicatele au facut greseli: s-a creat un moment in care si patronatele si sindicatele au crezut ca vor castiga, si atunci nu au mai fost dispuse sa negocieze in mod real, ci au asteptat decizia instantei", este de parere presedintele UGIR 1903.
Greva de la Dacia a antrenat pierderi atat pentru grupul Renault, cat si pentru furnizorii uzinei de la Mioveni, printre care si IMM-uri cu capital romanesc.
"In multe cazuri, actionarii acestor furnizori au fost nevoiti sa aduca bani de acasa, pentru ca timp de trei saptamani (cat a tinut greva la Dacia) nu au putut face livrari catre uzina si au ramas cu materii prime neutilizate", precizeaza Coraci.
In urmatorii ani am putea vedea mai multe consecinte negative ale acestui eveniment.
"Sigur ca Dacia nu-si va muta peste un an productia din Romania intr-o alta tara, dar s-ar putea sa nu mai faca alte investitii pe plan local, decizie care ar avea consecinte negative in economie", mai spune presedintele patronatelor.
Printre problemele cu care se confrunta industria la nivel local se numara si lipsa personalului calificat.
"In acest moment, principala problema pe piata fortei de munca din industrie este lipsa calificarii. Cum pot creste productivitatea muncii si salariile daca nu reusim sa calificam superior forta de munca? Un ajutor important vine de la UE, prin fondurile structurale pentru programe de formare profesionala si calificare", subliniaza Coraci.
Insa pe masura ce salariile vor creste, piata locala va deveni tot mai atractiva pentru muncitorii din tarile mai putin dezvoltate decat Romania, precum si pentru romanii plecati in strainatate pentru joburi mai bine platite.
"Va veni si randul Romaniei sa fie asaltata de imigranti. Probabil ca atunci cand salariile vor ajunge la medii de 600-700 de euro pe luna, vom vedea din ce in ce mai multi imigranti pe piata locala, cu sau fara acordul Ministerului Muncii", previzioneaza presedintele UGIR.
"Sunt ramuri in care problema migrarii fortei de munca incepe sa se regleze. De exemplu, sectorul constructiilor cred ca va atrage tot mai multi muncitori romani din strainatate, pentru ca nivelul salariilor este rezonabil pentru Romania", completeaza acesta.
UGIR 1903 are in componenta peste 60 de de federatii si organizatii patronale de ramura, printre care Federatia patronala a industriei usoare, Federatia patronatelor din intreprinderile mici si mijlocii, din comert sau din industria chimica si petrochimica.
Printre cele mai mari companii din Romania membre ale federatiilor si patronatelor din UGIR 1903 se numara Rompetrol, Dacia, Petrom, Mittal Steel Galati, Mechel Targoviste sau European Drinks.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO