Companii

Preturile ridicate la cereale ii aduc lui Culita Tarata afaceri de peste 65 mil. euro

15.05.2008, 20:11 21

TCE 3 Brazi, companie detinuta de omul de afaceri Culita Tarata, cu activitati in industrie si agricultura, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri pentru sectorul productiei agricole de 65,3 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul anterior, cand a raportat afaceri de aproximativ 50,3 milioane de euro, pe fondul cresterii productiei la cereale, ale caror preturi vor ramane ridicate anul acesta.
"Productia de cereale si plante tehnice va fi cu cel putin 50% mai mare fata de anul trecut cand am obtinut rezultate dezastruoase din cauza secetei, iar preturile, chiar daca vor scadea, se vor mentine la o valoare ridicata, ceea ce ma determina sa estimez o crestere a cifrei de afaceri pentru acest an de pana la 30%", a declarat pentru ZF, Culita Tarata, administratorul TCE Trei Brazi.
Anul trecut compania a raportat un profit de 80.000 de euro, in crestere cu aproape 15% fata de 2006, cand a anuntat un profit de 70.000 de euro. O rata de crestere asemanatoare ii va aduce omului de afaceri un profit de aproape 100.000 de euro.
Compania administreaza in Insula Mare a Brailei 62.000 de hectare de teren agricol, suprafata cu 12% mai mare fata de cea exploatata in 2007. Dintre acestea, 20.000 de hectare sunt cultivate cu grau, 16.000 de hectare cu rapita, 12.000 de hectare cuprind floarea-soarelui, 8.000 de hectare sunt destinate porumbului, iar 6.000 culturilor de orz.
Fata de anul trecut, Culita Tarata a suplimentat fiecare cultura cu cel putin 1.000 de hectare, cea mai mare schimbare intervenind la culturile de floarea-soarelui, pentru care anul trecut erau alocate doar 4.000 de hectare.
"Anul trecut am avut portiuni de teren irigate cu 80 de litri/metru patrat, dar la o temperatura de 38 de grade Celsius in atmosfera si 70 de grade Celsius la sol nu am avut nicio sansa. Acum am suplimentat suprafetele cultivate mai ales ca productia va fi mult mai buna, iar preturile vor ramane mari din cauza cererii de pe piata", spune Tarata. Potrivit omului de afaceri, preturile ridicate pentru produsele agricole se datoreaza crizei mari de cereale din cauza cererii atat pentru consum, cat si pentru productia de biocombustibil.
"Rapita se va vinde anul acesta la un pret de 415 euro/tona, din cauza crizei care se inregistreaza la aceasta cultura, iar graul nu va scadea mai mult de 210 euro/tona", anunta Tarata.
Pretul graului a atins cote maxime in ultimele luni, fiind tranzactionat la nivel local si cu 250 de euro pe tona (900 lei/tona), adica 0,24 euro/kg (0,86 lui/kg). Mai multi jucatori din sectorul agricol au anuntat ca imediat dupa recoltare pretul va scadea, ajungand sa se vanda incepand cu luna iulie cu aproximativ 150 de euro/tona, ceea ce inseamna ca vom asista la o scadere cu pana la 40% a preturilor.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, anul acesta, la nivel national, suprafata destinata cerealelor si plantelor tehnice a crescut cu 15% fata de anul trecut, de la 5,6 milioane de hectare la 6,6 milioane de hectare. Cea mai mare crestere s-a inregistrat la culturile de porumb, unde suprafata a ajuns la 2,6 milioane de hectare, de la 2,1 milioane de hectare, aceasta fiind urmata de culturile de grau, pentru care s-au alocat 2,1 milioane de hectare, in conditiile in care in 2007 s-a cultivat grau pe 1,9 milioane de hectare.
TCE Trei Brazi are 672 de angajati, cu peste 200 de oameni mai putin decat avea in 2006. Principalii jucatori pe piata de profil sunt, pe langa TCE Trei Brazi a lui Culita Tarata, Interagro al carui administrator este omul de afaceri Ioan Niculae, Comcereal Dolj a lui Mihai Anghel, Racova Agro Pan Grup, controlata de omul de afaceri Adrian Porumboiu si Agro Chirnogi, detinuta de Jihad El Khalil. Cumulat, cei cinci producatori administreaza aproape 200.000 de hectare de teren agricol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO