Companii

Producatorul de zahar Lemarco va inchide fabrica de la Liesti

02.02.2009, 18:27 1419

Producatorul de zahar Lemarco, unul dintre primii trei jucatori de pe piata locala a zaharului, va inchide fabrica detinuta de companie in localitatea Liesti din judetul Galati, urmand a transfera productia in Urziceni, in cadrul fabricii achizitionate anul trecut de la competitorul Marr Sugar. Fabrica din Liesti are peste 400 de angajati.

"Fabrica din Liesti a terminat productia la sfarsitul lunii ianuarie si continua sa opereze in prezent pe partea de ambalare, urmand ca intreaga productie sa fie realizata incepand cu sfarsitul lunii martie in cadrul fabricii din Urziceni pe care am achizitionat-o anul trecut", a declarat Dan Popovici, directorul de vanzari al Lemarco, companie cu afaceri de peste 60 de milioane de euro la nivelul anului 2007.
Compania Marr Sugar din Urziceni a fost controlata pana in luna noiembrie a anului trecut de omul de afaceri rus Marat Safin, fiul lui Ralif Safin, fondatorul Lukoil. Popovici nu a dezvaluit care a fost valoarea achizitiei fabricii Marr Sugar din Urziceni, insa a declarat ca aceasta este controlata in prezent in totalitate de actionarii Lemarco.
"Am luat decizia de a muta intreaga productie la Urziceni deoarece aveam nevoie de marirea capacitatii de productie. La Urziceni putem produce 800 de tone de zahar pe zi, dublu fata de productia pe care o aveam la Liesti", a spus Popovici.
Lemarco, producator de zahar controlat in proportie egala de compania americana Atlanta Corporation si de persoane fizice romane, detine pe plan local doua unitati de productie la Liesti (judetul Galati) si la Urziceni, dar mai are incheiat un parteneriat cu Zahar Calarasi, fabrica de asemenea aflata in conservare. Cota de zahar pe care cele trei fabrici o pot produce anual este de aproximativ 130.000 de tone anual.
"De la 1 octombrie situatia zaharului in Uniunea Europeana s-ar putea schimba. In cazul in care vom putea obtine cote mai mari de productie a zaharului luam in calcul redeschiderea fabricii de la Liesti", estimeaza directorul Lemarco.
Popovici a adaugat ca nu intentioneaza sa realizeze disponibilizari, dar nu a dezvaluit cati din cei peste 400 de angajati ai fabricii Liesti au acceptat sa lucreze in fabrica de la Urziceni.
"Toti angajatii de la Liesti au posibilitatea de a fi detasati la Urziceni, fiindu-le asigurat atat transportul, cat si cazarea. Trebuie sa facem o noua echipa din angajatii celor doua fabrici", a adaugat reprezentantul companiei, adaugand ca personalul de la Urziceni nu este suficient pentru a acoperi intreaga productie.
Fabrica de la Liesti este insa singurul producator din localitatea Liesti, iar in urma inchiderii acesteia angajatii care nu vor dori sa lucreze in Urziceni nu vor avea posibilitatea de a isi gasi un nou loc de munca.
Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii prefecturii Galati au declarat ca nu stiau de intentia companiei Lemarco de a muta productia la Urziceni. "Reprezentantii Lemarco nu ne-au contact si nu ne-au cerut sprijinul inainte de a lua aceasta decizie", a declarat Petrica Vasile, purtatoarea de cuvant a prefecturii municipiului Galati. Reprezentantii primariei Liesti nu au putut fi contactati.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO