Companii

Producatorul Gealan: Constructiile noi sunt in continuare blocate de lipsa creditelor

Producatorul Gealan: Constructiile noi sunt in continuare blocate de lipsa creditelor

Aurel Vlaicu, directorul general al Gealan Romania: Orice masura care urmareste deblocarea pietei constructiilor este binevenita, iar cele de tipul programului "Prima casa" si a programului de reabilitare termica se inscriu in aceasta sfera

04.06.2009, 16:33 50

"Continuam sa avem de a face cu un an atipic, a carui evolutie este greu de prefigurat. Mediul economic este in continuare unul dificil, in principal din cauza blocajului inregistrat pe piata imobiliara. De aceea, obiectivul nostru va ramane in continuare mentinerea aceleiasi cifre de afaceri ca in 2008, care s-a situat la un nivel cu circa 11% mai ridicat comparativ cu cel din 2007", a declarat Aurel Vlaicu, directorul general al Gealan Romania. Potrivit datelor prezentate de companie, piata de tamplarie termoizolanta a scazut cu peste 30% anul trecut, atingand aproximativ 700 de milioane de euro, iar pentru anul acesta vanzarile vor continua sa scada.

 
Fara restructurari
Cu toate acestea, compania nu va face restructurari, avand in prezent circa 150 de angajati, si a inceput recent o campanie media pentru a sustine activitatea de marketing a partenerilor. Gealan Romania livreaza profile PVC pentru circa 450 de firme producatoare de usi si ferestre si distribuie produse si catre pietele din Bulgaria, Republica Moldova si Germania.
Directorul Gealan considera ca este necesara o strategie a Guvernului care sa aiba in vedere si deblocarea procesului de creditare, deoarece majoritatea constructiilor de imobile noi, indiferent daca sunt destinate locuintelor sau spatiilor de birouri, se realizeaza prin accesarea de credite imobiliare.
"Evolutia pietei de tamplarie termoizolanta este strans legata de evolutia sectorului constructiilor, ca activitate conexa, iar franarea acestui sector a fost resimtita si de catre producatorii de tamplarie. Orice masura care urmareste deblocarea pietei constructiilor este binevenita, iar cele de tipul programului 'Prima casa' si a programului de reabilitare termica se inscriu in aceasta sfera. Principalul element al acestui blocaj il reprezinta insa accesul la finantare, asa ca ar fi de dorit masuri care sa il faciliteze", explica Vlaicu.
 
Schimbare de plan privind o noua investitie
Gealan si-a schimbat strategia pentru anul acesta si nu va mai incepe constructia unei noi fabrici in care sa fie relocate actualele linii de productie din Capitala. Compania anunta anul trecut ca va vinde terenul de 2,5 hectare din Bucuresti pe care se afla fabrica si ca va reloca productia in judetul Giurgiu, dar scaderea brusca a pietei a schimbat planurile companiei.
Valoarea investitiei se ridica la circa 10 mil. euro si urma sa dubleze capacitatea de productie actuala a companiei.
Gealan Romania detine un centru de productie in Capitala si opereaza mai multe depozite, dintre care doua la Bucuresti, restul fiind localizate la Constanta, Bacau, Cluj, Timisoara si Craiova. Gealan detine o cota de piata de 30% pe segmentul profilelor din PVC de baza si a fost infiintata in 1997 ca filiala a grupului german Gealan Fenster Systeme, iar activitatea de productie a fost pornita in 1999. Printre companiile cele mai importante care activeaza pe piata romaneasca a tamplariei din PVC se numara Gealan, Rehau, Veka sau grupul Profine, distribuitorul profilelor Trocal, Kommerling si KBE.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO