Companii

Productia autohtona a ciupercilor versus importurile din strainatate sau cum sa faci bani incercand sa supravietuiesti concurentei acerbe

Productia autohtona a ciupercilor versus importurile din strainatate sau cum sa faci bani incercand sa supravietuiesti concurentei acerbe
19.11.2007, 20:23 1873

Dupa o cariera in legumicultura, ca director al Statiunii din cadrul fostului SCPL Iernut (Statiunea pentru Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura), Emil Gainar, impreuna cu un asociat de origine italiana, a intemeiat in anul 2000 societatea Val Padana Trans Impex, avand ca principala activitate producerea ciupercilor si a compostului (substratul necesar cultivarii ciupercilor).
"Unul din motivele pentru care am inceput aceasta afacere a fost productia interna mult sub nivelul consumului din Romania si continua crestere a cererii de ciuperci de pe piata interna", declara Emil Gainar.
Investitia initiala in cazul Val Padana a fost in cumpararea in 2002 a imobilului in care firma isi desfasoara activitatea si in dotarea camerelor de cultura cu aparate pentru crearea microclimatului necesar productiei de ciuperci Pleurotus.
In general, amenajarile, reparatiile, utilitatile si finisarile costa in jur de 50.000 de euro. Acestei sume i se adauga costurile echipamentelor de climatizare (achizitionare si instalare), care in cazul a doua camere de productie costa in jur de 21.000 de euro fara TVA.
Piata principala de desfacere este Bucurestiul, unde saptamanal sunt comercializate cateva zeci de tone de ciuperci, restul zonelor fiind aprovizionate din importuri. Preturile mici practicate de importatorii din Ungaria, Polonia si chiar Turcia dezavantajeaza producatorii autohtoni.
"In ce priveste beneficiarii, acestia sunt multi si niciodata aceiasi. Acest aspect se datoreaza importului de ciuperci care se face la ora actuala din Ungaria, care ne face concurenta si care practica niste preturi mult sub costurile din Romania. Zona care ne asigura desfacere cu pondere este Bucurestiul si incercam sa "alimentam" putin si la Tg.Mures, dar cantitati mici deocamdata", a marturisit directorul Val Padana.
Emil Gainar este, insa, optimist: "La ora actuala, foarte multi mici producatori sunt interesati de aceasta afacere, insa lipsa de fonduri duce la stagnarea procesului", adauga el.
Fondurile investite sunt rapid recuperate, datorita ciclului relativ scurt de productie, de circa 45 de zile, cu trei valuri de recoltare.
Fungicidele, insecticidele si dezinfectantii necesari unei culturi costa aproximativ 250 de euro, iar alte cheltuieli provenind din achizitionarea de ambalaje, consumabile sau din transport adauga inca 500 de euro la costurile de productie a ciupercilor. Pentru anul 2006, ciupercaria i-a adus directorului Val Padana o cifra de afaceri de 183.283 de lei (53.000 de euro), dublu fata de anul precedent. Pentru viitor, Emil Gainar doreste o crestere a productivitatii si implicit o reducere a costurilor prin automatizarea si modernizarea celor 10 camere de productie in suprafata totala de 4000 mp, marirea capacitatii, angajarea de personal, care in prezent se ridica la sapte persoane.
In ceea ce priveste aspectul tehnologic, "documentarea permanenta , implementarea tehnicii moderne si a tehnologiilor moderne de cultura, resurse financiare prestabilite si corect dimensionate, promovarea continua si cunostintele manageriale sunt indispensabile", dupa cum declara Daniel Necula, director general la Cold Tech Servicii din Bucuresti.
Firma infiintata de el in 2005 se ocupa cu distributia de sisteme de realizare microclimat si consultanta tehnologica pentru demararea procesului de productie intensiva in ciupercarii.
"La 32 ani, lucram deja de sapte ani in montaj instalatii frigorifice, ventilatie, climatizare". Datorita solicitarilor din partea unor potentiali clienti, s-a decis sa inceapa o afacere cu sisteme de climatizare. "Dupa primele incinte de cultura realizate unui beneficiar am fost contactat si de alti producatori si bineinteles prin promovare, principala unealta fiind internetul", spune Daniel Necula despre inceputul afacerii sale.
Si climatizarea ciupercariilor depinde de fondurile alocate de proprietarii acestora: "Nu putem discuta de receptivitatea clientului roman deoarece problema finantarii in vederea tehnologizarii constituie un proces dificil si cu intindere in timp, iar marea majoritate au societati nou infiintate, greu eligibile pentru finantatori. Pot spune ca am clienti care dupa o perioada de doi ani de discutii vin acum la contractare", adauga directorul Cold Tech.
Cu o investitie initiala de 24.000 de euro, provenind din resurse personale, firma lui Daniel Necula a inregistrat un profit de 15% pe anul 2006, cu o cifra de afaceri de 251.500 de euro, cifra de trei ori mai mare fata de cea inregistrata in anul precedent. Factorii ce au influentat aceasta crestere sunt in egala masura marirea numarului de angajati, mobilitatea in teritoriu si upgradarea platformelor tehnologice in prezenta unei promovari permanente.
"Pentru anul in curs estimez o crestere a cifrei de afaceri cu minim 40%, dat fiind faptul ca unii potentiali beneficiari au rezolvat problemele ce tin de finantare si au acumulat experienta in urma activitatii desfasurate", spune Necula.
Alaturi de cele doua filiale Cold Tech deschise in Bucuresti si Bragadiru, Ilfov, directorul va mai adauga in anul urmator "cel putin trei, pentru mobilitate in teritoriu". In plus, Daniel Necula spera ca pe viitor sa poata aborda o linie de cercetare si implementare de tehnologii de inalta productivitate. "Sunt adeptul reinvestirii integrale a profitului realizat, targetul in urmatorii trei ani este dezvoltarea companiei", a adaugat directorul Cold Tech.
Anastasia Manole, directorul general al firmei Milenium Com, s-a orientat catre productia de ciuperci de diferite soiuri si legume deshidratate, dupa ce initial detinea o ferma. "Am pornit afacerea in 1999, din necesitate si din convingerea ca este o afacere de viitor. Initial aveam o ferma pentru cresterea puilor de carne, dar importurile de carne din restul tarilor europene, care aveau in spate subventionari masive, m-au fortat sa adopt aceasta afacere", spune el.
A ales ciupercaria deoarece avea experienta in domeniul particular, iar cererea depasea cu mult oferta pe piata romaneasca.
A pornit de la zero cu documentarea, servindu-se de cartile de specialitate disponibile si de sfatul unor specialisti de renume din tara si din strainatate.
A urmat retehnologizarea halelor de productie si infiintarea unui laborator de producere a miceliului de ciuperci.
"Nu a fost usor. Pentru ca am inceput cu cresterea si valorificarea ciupercilor Agaricus bisporus, iar piata era si este suprasaturata de ciuperci din import, care au preturi subventionate", spune Anastasia Manole. Pentru distributie, directoarea a apelat mai intai la en-grosisti, dupa care, prin intermediul distribuitorilor, firma a patruns pe piata supermarketurilor. Investitia initiala a fost folosita pentru dotarea halelor cu rafturi de productie si aparatura de microclimat. In laborator, directoarea a investit o suma mare in autoclave de sterilizare, un cazan de abur, camere sterile si spatii de spalare si dezinfectare.
Personalul pare sa fie una din probleme principale ale cultivatorilor de ciuperci din Romania.
"Odata cu deschiderea granitelor, marea majoritate a tinerilor au plecat din tara", a mai spus directoarea Milenium Com. In prezent, firma are intre 5 si 15 angajati, in functie de sezon, iar in perioadele foarte aglomerate, cum sunt posturile, apeleaza la zilieri.
Ca planuri de viitor, Anastasia Manole doreste sa extinda spatiile de productie, sa le modernizeze cu echipamente mai bune si sa formeze "cat mai multi producatori de ciuperci, impartasindu-le din experienta acumulata".

Pe scurt:

Amenajarile, reparatiile, utilitatile pentru dotare camere: 50.000 de euro
Echipamentele de climatizare pentru doua camere de productie: 21.000 de euro fara TVA
Fungicidele, insecticidele si dezinfectantii:
250 de euro, pentru 522 de mp
Cifra de afaceri din productia de ciuperci: 53.000 de euro
Cifra de afaceri din distributia de sisteme de realizare microclimat: 251.500 de euro, marja de profit 15%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO