Companii

Profit de 250 euro pe hectar din vanzarea culturii de rapita

15.11.2006, 20:41 596

Grupul de firme Grama, din Avrig, cu activitati in agricultura si distributia de marfa, va investi 6 milioane de euro in culturi de rapita, intr-o fabrica de ulei ecologic si in zootehnie, sursele de finantare provenind atat din fonduri proprii, cat si fonduri structurale.
Societatea Agricola, al carei actionar majoritar este firma Grama Trading, detine 3.000 de hectare de teren in judetul Sibiu, iar conducerea companiei a decis sa transforme 1.000 de hectare in culturi de rapita. Decizia companiei vine dupa ce consortiul MAN Ferrostaal a anuntat o investitie de circa 138 de milioane de euro in constructia unei fabrici de biodiesel in localitatea Atel, din judetul Sibiu.
"Rapita este mult mai profitabila decat cultura de porumb sau de grau. Exista fonduri structurale care te sprijina in acest tip de investitie si, in plus, avem in judet o fabrica importanta, care va avea nevoie de materie prima", arata Wilhelm Grama, adiministratorul Grama Trading.
In planurile de investitii ale companiei este inclusa si amenajarea unei fabrici de ulei.
"Speram sa amenajam cele 1.000 de hectare de rapita in primavara anului viitor. In plan este cuprinsa pentru anul viitor si amenajarea unei fabrici de procesare a rapitei. Investitia in culturi de rapita si biodiesel este foarte profitabila, cu atat mai mult cu cat primesti 50% din fonduri de la Uniunea Europeana. Au fost investitii de acest gen facute suta la suta cu capitaluri proprii si care au avut profit bun", considera Dan Gaina, directorul executiv Agricola.
Potrivit reprezentantilor companiei, amenajarea unui hectar de rapita costa in jur de 370 de euro, in timp ce din vanzarea culturii se poate face un profit pe hectar de pana la 250 de euro.
Directorul executiv al Agricola precizeaza ca investitia totala in culturi de rapita si in fabrica de procesare se ridica la 4 milioane de euro si va fi derulata prin firma Grama Trading. Grupul va derula anul viitor un proiect de 2 milioane de euro pentru achizitia de utilaje si pentru modernizarea fermelor de animale de la Biertan.
"Sunt doua directii in care consideram ca merita investit: rapita si zootehnia. In acest moment, Romania nu poate acoperi nici jumatate din cota de lapte fixata de Uniunea Europeana, de aceea consideram ca este loc destul pe piata. Cand investesti in agricultura, exista o anumita prudenta si risc, dar domeniile alese au un grad ridicat de profitabilitate", mai spune Dan Gaina.
Grupul de firme Grama cuprinde, alaturi de Grama Trading, inca doua societati, Grama Logistics si Grama Consulting. Grama Trading a avut in 2005 o cifra de afaceri de 11,2 mil. de lei (3,2 milioane de euro), cifra de afaceri a grupului de firme ajungand la 13 mil. de lei (3,7 mil. de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO