Companii

Profit de 42 mil. euro la cele trei complexuri energetice

08.08.2008, 21:17 23

Principalele trei uniati de productie a energiei electrice din surse termo, respectiv complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, care asigura circa 30% din productia totala interna de energie, au inregistrat in primele sase luni ale anului un profit net de 156 mil. lei (42,5 mil. euro) in crestere cu 23,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut
Astfel, Complexul Energetic Craiova si-a dublat profitul net in primul semestru al anului, la 17,1 mil. lei (4,7 mil. euro), fata de perioada similara de anul trecut, si a depasit cu 54% castigul net bugetat pentru intregul an, de 11,1 mil. lei.
In primele sase luni din 2007, compania a obtinut un profit net de 8,1 mil. lei (2,4 mil. euro), potrivit datelor Mediafax. Cifra de afaceri a companiei a urcat in intervalul ianuarie-iunie cu circa 20%, de la 429,1 mil. lei (128,8 mil. euro) la 514 mil. lei (140 mil. euro).
Un alt complex care si-a depasit cu mult asteptarile de profit este CE Turceni, care a inregistrat in primele sase luni ale anului un rezultat net de 95 mil. lei (25,8 mil. euro), mai mult decat dublu fata de nivelul de 45 mil. lei (13,5 mil. euro) inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
Cu acest rezultat compania isi depaseste de mai bine de doua ori estimarile facute la inceputul anului, potrivit carora profitul net al companiei urma sa ajunga in 2008 la un nivel de 40 mil. lei (11 mil. euro). CE Turceni a raportat in primele sase luni afaceri de 583 mil. lei (158,8 mil. euro), in crestere cu 22% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Singurul complex care a inregistrat un regres in ceea ce priveste profitul net obtinut in primele sase luni este CE Rovinari. Unitatea a raportat un profit net de 43,9 milioane de lei (11,9 mil. euro), in scadere cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, din cauza reducerii productiei de energie pe fondul intrarii unui bloc energetic in reparatii majore. Cu toate aceastea, afacerile companiei au crescut cu 5% pana la un nivel de 420,76 mil. lei (114,6 mil. euro).

Modernizare de 425 mil. euro
Complexul Energetic Turceni a aplicat pentru un imprumut din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), ca parte a unui proiect de 425 mil. euro, fara TVA, al carui obiectiv este modernizarea companiei. Scopul proiectului este extinderea cu 15 ani a perioadei de functionare a unitatilor CE Turceni, imbunatatirea parametrilor tehnici, reducerea poluarii si implementarea conditiilor tehnice impuse de conectarea la Uniunea pentru Coordonarea Transportatorilor de Energie Electrica, spun reprezentantii BERD. Banca nu mentioneaza valoarea imprumutului vizat de Turceni, insa in mai a aratat ca analizeaza acordarea unui credit sindicalizat de pana la 300 mil. euro pentru proiectul mentionat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO