Companii

Profit de sapte ori mai mic pentru firma de confectii LCS Conf din Cluj

02.08.2005, 19:12 31

Devalorizarea monedei europene a determinat o scadere dramatica a profitului LCS Conf din Cluj, unul dintre cei mai importanti producatori de confectii din tara.

LCS Conf, fosta societate Flacara, a inregistrat o scadere a profitului, de la 385.000 de euro (1,5 milioane de lei noi) in primele sase luni din 2004, la 55.000 de euro (200.000 de lei) anul acesta, in conditiile unei cresteri de 3,6% a cifrei de afaceri, pana la 3,4 mil. euro.

Reprezentantii companiei au spus ca cei mai importanti factori care stau la baza acestei involutii sunt devalorizarea euro, cresterea costurilor pentru energie, dar si migratia personalului din industria textila in Italia si Spania.

"Desi majoritatea indicatorilor financiari au fost mai buni decat in aceeasi perioada a anului trecut, diferenta de profit e catastrofala, datorita devalorizarii valutei. Am crescut productivitatea cu un numar mai mic de angajati, si cu toate acestea am incheiat primele sase luni destul de slab", a declarat Vasile Leordean, director general al fabricii clujene.

El a mai spus ca anul trecut, compania avea 1.370 de salariati, iar in prezent are 1.230, din cauza migratiei fortei de munca.

"Noi am mai putea oferi un loc de munca pentru inca 1.000 de oameni, dar umblam din comuna in comuna pentru a aduce personal calificat", a mai spus Leordean.

Datorita migratiei personalului, fabrica ar putea inchide o linie de productie urmand a se reamplasa utilajele si personalul in celelalte sectii.

Cresterea profitului in al doilea semestru depinde de noile contractari care incep la jumatatea lunii august.

"Nici nu stim cum sa facem aceste contractari, daca nu ne putem baza pe acelasi numar de angajati", explica Leordean.

Fabrica a decis sa creasca preturile produselor realizate pentru clientii externi, odata cu semnarea noilor contracte din luna august, iar conducerea mizeaza pe faptul ca noile tarife vor fi acceptate de clientii din strainatate.

Pentru tot anul, conducerea LCS Conf estimeaza o crestere de 15% a cifrei de afaceri, dar si o imbunatatire a profitabilitatii, totul depinzand de noul sezon de contractari. Anul trecut, compania a avut o cifra de afaceri de aproximativ 6,5 mil. euro.

Peste 80% din productia firmei este destinata exportului in sistem lohn, valoarea livrarilor pe pietele externe fiind de 2,5 milioane de euro, in primul semestru al acestui an. Printre clientii producatorului clujean se numara Benetton, Esprit, Gerry Weber sau Max Mara.

Pe piata interna compania este prezenta cu un brand propriu, Falla, si cu trei magazine in Cluj si Bucuresti.

LCS Conf s-a infiintat in 1949, la Cluj-Napoca. In 1997, societatea romano-germana Leotex Industries a cumparat pachetul majoritar de actiuni si a investit in retehnologizare si instruirea fortei de munca peste 8 mil. dolari. Anul trecut, compania a devenit LCS Conf, in urma divizarii societatii Flacara. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO