Companii

Profit mai mare la vanzari mai mici pentru Bermas

05.08.2005, 19:08 48

Producatorul de bere Bermas Suceava a inregistrat vanzari in scadere usoara pe primul semestru al anului, de 14,1 milioane de lei (aproximativ 4 mil. euro), fata de 16,7 milioane de lei, rezultatul aferent perioadei similare a anului trecut. In acelasi timp, profitul net al companiei s-a ridicat la 1,5 mil. lei (aproximativ 0,42 mil. euro), in crestere cu 11% fata de primele 6 luni ale anului trecut.

"Volumul vanzarilor si implicit volumul productiei s-au diminuat semnificativ fata de perioada corespunzatoare a anului precedent. Timpul nefavorabil din perioada analizata a influentat consumul de bere", apreciaza reprezentantii companiei sucevene.

Volumul productiei realizate de Bermas a scazut cu circa 19% in perioada luata in considerare.

Pentru anul in curs, Bermas mizeaza pe o cifra de afaceri 42,6 mil. lei (circa 12 mil. euro) si un profit net de circa 4,4 mil. lei.

La inceputul anului, conducerea Bermas a hotarat sa acorde clientilor societatii gratuit, in folosinta temporara, o serie de echipamente si accesorii pentru vanzarea berii - aflate in proprietatea Bermas -, printre care dozatoare, butoaie din inox tip KEG, ambalaje pentru vanzarea berii la sticla (navete personalizate, sticle EURO si NRW), tuburi de dioxid de carbon, mijloace de transport pentru distributie, vitrine frigorifice si logistica publicitara.

Pachetul majoritar de actiuni al Bermas (52%) este detinut de doua PAS-uri: Asociatia Victoria si PAS Bermas. Actiunile Bermas sunt listate la categoria a II-a a Bursei. Ultima tranzactie de la Bursa cu actiunile producatorului de bere s-a realizat la 22.000 lei/actiune, pret la care valoarea companiei este de aproximativ 8 mil. euro.

Piata berii a atins anul trecut 600 de mil. euro (14 mil. hectolitri) in crestere usoara fata de anul precedent cand s-a oprit la 550 mil. euro (12,8 mil. hectolitri). Liderul pietei a continuat sa fie Brau Union care face parte din grupul Heineken - locul patru mondial, urmat de Compania de Bere Romania din grupul SAB Miller si Interbrew Romania, filiala liderului mondial InBev. Pe locul patru a urcat vertiginos European Drinks. Locul cinci este ocupat de Tuborg Romania care face parte din grupul danez Carlsberg - locul cinci mondial, urmat de Bere Mures, o afacere dezvoltata de un grup de investitori autohtoni. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO