Companii

Profitul Argus Constanta, de patru ori mai mare, dar sub nivelul din 2002

23.08.2004, 00:00 28

Producatorul de uleiuri comestibile Argus Constanta, al doilea jucator de pe piata, a raportat pentru primul semestru al acestui an un profit net de 1, 3 milioane de euro, de aproape patru mari mai mare fata de perioada similara de anul trecut.
Rezultatul este insa mult sub cel inregistrat pe primele sase luni ale lui 2002, cand profitul net raportat a fost de 4,7 milioane de euro. Profitul companiei a fluctuat puternic in ultimii ani in functie de evolutia pretului de achizitie la floarea soarelui. Producatorii de ulei din Romania achizitioneaza toata floarea soarelui necesara pentru o perioada de procesare de 12 luni in toamna fiecarui an, motiv pentru care imobilizeaza resurse financiare substantiale, iar preturile atat pe piata interna cat si pe cea internationala au inregistrat cresteri mari anul trecut.
Cifra de afaceri pentru primele sase luni ale acestui an s-a ridicat la 18,5 milioane de euro, in crestere cu aproape 10 procente fata de anul anterior. Veniturile totale s-au micsorat fata de anul precedent de la 19,7 milioane de euro la aproape 18 milioane de euro, iar cheltuielile de la 17,6 milioane de euro la putin peste 16 milioane de euro. Societatea avea dupa primele sase luni stocuri de 3,7 milioane de euro si creante de peste 2 milioane de euro.
Potrivit conducerii firmei, primul semestru 2004 a "demonstrat capacitatea societatii de a se inscrie pe trendul obisnuit, de normalitate dupa un an putin mai slab", in conditiile in care majorarea cifrei de afaceri se datoreaza preturilor practicate intr-un mediu extrem de concurential.
Compania a investit in primul semestru circa sase milioane de dolari in marirea capacitatii de productie cu 60%, pana la 250 de tone pe zi. Decizia de marire a capacitatii de productie a fost luata in urma cresterii cererii de pe piata.
Argus a realizat anul trecut o cifra de afaceri de aproape 40 de milioane de euro, in scadere cu 20 de procente fata de anul anterior si un profit net de peste trei ori mai mic decat cei din 2002.
Argus detine o cota de circa 20% din piata romaneasca a uleiului, principalii sai concurenti fiind grupul american Bunge, care detine fabricile Unirea Iasi, Muntenia Bucuresti si InterOil Oradea, Topway Industries (cu doua fabrici de ulei), Ultex Tandarei, Ulvex Buzau si Ardealul Carei.
Topway are ca principal actionar fondul de investitii Baring Central and Eastern Europe, Ultex pe omul de afaceri roman Vasile Nitescu iar Ulvex doi investitori romani de origine iraniana care dezvolta afaceri si in industria bauturilor spirtoase. Pe langa Bunge, cel mai mare procesator de seminte oleaginoase din lume, un alt mare nume din agricultura mondiala, Cargill, este interesat de achizitia unei fabrici de ulei, dupa ce a devenit cel mai mare depozitar de cereale din Romania prin preluarea pachetului majoritar de actiuni la Comcereal Alexandria.
Argus are un capital social de 469,9 miliarde de lei, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 15.000 de lei. Principalul actionar este actualul director general, Vasile Leu, cu o participatie de 11,03% la capitalul social, restul actiunilor fiind detinute de mai multe persoane fizice si juridice. SIF Oltenia detine aproximativ 5% din actiunile companiei.
Titlurile companiei sunt tranzactionate pe piata Rasdaq, ultimul pret mediu, de 26.923 lei/actiune, fiind inregistrat in sedinta din data de 20 august, cotatie la care capitalizarea bursiera a companiei este de 22 milioane de euro.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO