Companii

Profiturile SIF-urilor sunt in grafic dupa primele zece luni ale anului

24.11.2003, 00:00 13

Societatile de investiitii financiare au incheiat primele zece luni ale anului cu profituri cuprinse intre 245 miliarde de lei si 355 miliarde de lei, in grafic cu ceea ce isi propusesera la inceputul anului.
Cel mai mic profit raportat la buget apartine SIF Banat-Crisana, 82% din ceea ce si-a propus la inceputul anului. Conform directorului de stategie al societati, Daniel Manate, SIF Banat-Crisana va realiza pana la finalul anului prevederile din buget privind acest indicator.
SIF Moldova a reusit sa realizeze in primele zece luni ale anului un profit de 245 miliarde de lei, 85% din prevederile Bugetului de Venituri si Chetluieli. Multi dintre brokeri nu se asteptau in urma cu cateva luni la un profit atat de mare, avand in vedere problemele pe care societatea de investitii financiare le are cu AVAB si Bankcoop. Cea mai profitabila tranzactie realizata de SIF Moldova in acest an a fost vanzarea pachetului minoritar de actiuni detinut la Sidex de pe urma caruia a obtinut un profit de 2 milioane de dolari. Profitul societatii de investitii financiare pe luna trecuta a fost de 16 miliarde de lei.
Singura sintre cele cinci care a depasit deja prevederile din buget, este SIF Transilvania, al carei profit, de 355 miliarde de lei este cu 27% mai mare decat bugetul pe acest an. Cea mai mare a profitului a fost realizat din dividende si vanzarea unor pachete minoritare de axctiuni.
Cel mai mare profit dintre SIF-uri a fost inregistrat luna trecuta de SIF Muntenia, care a castigat 34,3 miliarde de lei (un milon de dolari). SIF Muntenia a fost in acest an societatea de investitii financiare cu cea mai mare crestere a pretului. De la inceputul anului, cotatia actiunilor acesteia a crescut  cu 20%, la care s-au adaugat castigurile din dividendele platite. Profitul societatii pe primele zece luni a fost de 338 miliarde de lei.
SIF Oltenia inregistreaza la finalul lunii trrecute un profit de 261 miliarde de lei, adica 91% din prevederile bugetului. Societatea ar putea realiza insa in primele luni ale anului viitor un profit de 2,3 milioane de doali dintr-o singura tranzactie: vanzarea pachetului de 18,7% din actiunile Comcereal Alexandia. Compania americana Cargill a anunsat ca va lansa o oferta de preluare la pretul de 55.000 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni Comcereal este de 25.000 de lei.
Actiunile societatilor de investitii financiare au inregistrat in ultimele saptamani o tendinta clar ascendenta, desi reprezentanti ai Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), au declarat ca pragul maxim de 0,1% pe care un investitor in poate detine la o societate de investitii financiare nu va fi modificat prin legea consolidata a pietei de capital, fiind posibil ca pragul sa fie modifricat  printr-un regulament al Comisiei. Informatia, interpretata de brokeri drept una negativa nu a avut o influenta vizibila asupra cotatiilor. Actiunile celor cinci SIF-uri au atins miercuri cele mai ridicate preturi din acest an pentru ca ultimele doua sedinte ale saptamanii sa aduca usoare corectii negative. Brokerii spun ca pana la finalul anului este de asteptat in continuare o tendinta usor ascendenta.
"Ma astesptam ca cele mai bine cotate dintre SIF-uri sa atinga 4.000 de lei/actiune in cecembrie, luceu care in cazul SIF Banat-Crisana s-a intamplat chiar de luna trecuta. Pana la finalul anului ma astept ca actiunile SIF sa mai catige cateva procente. Pe Bursa sunt putine societati care pot oferi investitorilor un castiguri din dividende comparabile cu cele ale societatilor de investitii financiare," a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision. Dividendele pe care brokerii si investitorii le asteapta anul viitor de la SIF-uri reprezinta intre 15% si 20% din pretul actiunilor pe piata in prezent.
La finalul lunii trecute, activul net al celor conci SIF-uri era de 27.150 miliarde de lei (0,8 miliarde de dolari), iar capitalizarea bursiera totala era de 0,3 miliarde de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO