Companii

Proprietarii America House: Romania este un pariu sigur in regiune. E un moment bun sa fii aici

Proprietarii America House: Romania este un pariu sigur in regiune. E un moment bun sa fii aici

Jerome Spanek, managing director al AEW Europe in Romania: Un oras precum Targu Mures nu este tocmai in topul listei retailerilor, care au avut doar anul acesta de ales intre 24 de centre comerciale care aveau anuntata deschiderea. Lucrurile sunt mai incete aici si, inainte sa realizam o noua achizitie, ne vom asigura ca proiectul este inchiriat complet. Ne uitam catre orasele mai mari, precum Iasi, Cluj sau chiar Bucuresti.

23.09.2008, 17:35 162

"Vom monitoriza mai bine subtilitatile pietei si am putea imbunatati performantele proprietatilor pe care le avem deja. Avem in lucru si alte proiecte, iar pana la sfarsitul acestui an am putea realiza o noua achizitie, in functie de o serie de conditii administrative. Romania este un pariu destul de sigur in regiune, acesta fiind un moment bun sa fii aici, daca stii piata", a declarat pentru ZF Jerome Spanek, managing director al AEW Europe in Romania.
Compania administreaza in prezent doua fonduri cu o valoare totala de peste 1,5 miliarde de euro, printre care si PBW II, pe care au fost realizate achizitiile cladirii de birouri America House si a centrului comercial European Retail Park din Targu Mures, afaceri cu o valoare cumulata de peste 200 de milioane de euro.
Spanek este un francez cu origini in Cehia, care a condus operatiunile companiei in Praga pana a veni in Romania.
"Avem un buget substantial de investitii pentru Romania", spune managerul care conduce in Bucuresti o echipa formata din cinci oameni, fara a intra in prea multe detalii.
"Oferta in segmentele de retail si office este inca inferioara cererii, Romania fiind mai interesanta din acest punct de vedere decat alte state din zona", spune Spanek.
Compania detine recordul privind cel mai mare pret platit pentru o cladire de birouri din tara, precum si cel mai mic randament de pe piata, 5,55% in euro pe an.
"Am platit un pret ridicat pentru America House, dar cladirea are potential pentru atragerea companiilor mari care vor sa fie pozitionate central, in apropierea mijloacelor de transport in comun. Randamentele au crescut intre timp, cu circa 0,75%, totusi, in conditiile in care nu s-au facut tranzactii, nimeni nu stie exact la ce nivel este piata acum. Chiar si asa, consider ca am luat o decizie buna", a mai declarat Spanek.
AEW Europe urmareste in continuare achizitii in spatii de birouri, logistice si chiar comerciale, desi piata este asaltata de acest gen de proiecte.
Cu toate acestea, investitiile in retail vor fi mai atent analizate dupa ce investitia in proiectul din Targu Mures s-a dovedit mai dificila decat s-au asteptat initial.
"Un oras precum Targu Mures nu este tocmai in topul listei retailerilor, care au avut doar anul acesta de ales intre 24 de centre comerciale care aveau anuntata deschiderea. Lucrurile sunt mai incete aici si, inainte sa realizam o noua achizitie, ne vom asigura ca proiectul este inchiriat complet. Ne uitam catre orasele mai mari, precum Iasi, Cluj sau chiar Bucuresti", spune Spanek.
Principalul avantaj al proiectului detinut la Targu Mures este di-mensiunea centrului comercial, circa 47.000 de metri patrati inchiriabili, ceea ce il face un mall regional.
"Din pacate am intarziat cu deschiderea cinematografului si inca avem locuri pentru alti chiriasi", a adaugat Spanek. In Targu Mures sunt operationale in prezent doua centre comerciale si cel putin alte doua companii au anuntat planuri pentru realizarea unor proiecte noi.
In aceste conditii, stocul de spatii comerciale pe cap de locuitor ar putea fi chiar mai mare decat in Bucuresti, unde, in opinia managerului AEW Europe mai pot fi incepute noi proiecte de malluri. "Credem in potentialul comercial al Bucurestiului deoarece, din cate am observat, oamenii sunt destul de dispusi sa cheltuiasca bani pe haine aici, iar Bucurestiului ii lipseste o zona centrala pentru cumparaturi, cum se intampla in alte orase, astfel ca mallurile sunt mai tot timpul pline", spune Spanek.
Lipsa unor proprietati finalizate ar putea determina compania sa se implice in dezvoltarea de proiecte, alaturi de alte companii.
"De obicei nu ne implicam in dezvoltare, dar intr-un anumit caz am putea face o exceptie", spune Spanek. AEW Europe are un numar redus de angajati in Romania datorita faptului ca o buna parte din servicii sunt externalizate catre firme specializate de property management, avocatura, audit sau contabilitate, printre colaboratorii firmei numarandu-se NNDKP, Pachiu & Asociatii, Fidexpert sau Cushman & Wakefield.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO