Companii

Proprietarul Transavia vede afaceri de 100 mil. euro dupa ce a cumparat Avicola Brasov

06.11.2007, 18:39 23

Omul de afaceri Ioan Popa, proprietarul companiei Transavia Alba Iulia, care a achizitionat recent pachetul majoritar de actiuni al producatorului de carne de pasare Avicola Brasov, spune ca businessul cumulat al celor doua companii va trece anul viitor de 100 de milioane de euro.
Popa, care a platit 4 mil. euro pentru a-si asigura controlul producatorului brasovean, va investi pana la sfarsitul anului viitor 10,5 mil. euro in modernizarea companiei, investitie care se va amortiza in trei ani, potrivit datelor companiei.
"In 2008 vom ajunge la afaceri de 100 de milioane de euro, valoare la care Avicola Brasov va contribui cu 30 de milioane de euro. Factorii care vor duce la cresterea businessului sunt dublarea productiei si punerea in functiune la inceputul anului viitor a unei fabrici in judetul Alba, care va furniza produsele finite", a declarat Ioan Popa. Pentru acest an Transavia Alba-Iulia estimeaza o cifra de afaceri de 50 mil. euro si un profit de 8 mil euro, potrivit datelor companiei.
"La Transavia cifra de afaceri este de cinci ori mai mare decat la Avicola Brasov si compania are doar 700 de angajati", a subliniat Popa pentru a motiva decizia de a concedia circa 260 de angajati ai producatorului brasovean. Astfel, de la circa 760 de angajati inainte de preluare, Avicola Brasov a ajuns la circa 500 de salariati in acest moment, in scopul cresterii profitabilitatii companiei.
In prezent, productia de carne la Avicola Brasov nu depaseste 10.000 de tone anual, insa in urma programului de investitii de peste 10 milioane de euro, productia de carne in viu se va dubla. Popa estimeaza ca odata cu punerea in functiune a noului centru de productie din judetul Alba sa inceapa si activitati de export de produse semipreparate, desi principalul focus va ramane piata interna.
Potrivit datelor furnizate de Popa, Transavia detine un pachet de aproximativ 13% din capitalul Avicola Brasov, in timp ce omul de afaceri si-a asigurat 51% din titlurile producatorului brasovean. Popa spune ca se va axa pe consolidarea celor doua afaceri, nefiind interesat de o alta achizitie pe piata locala.
"Avicola Brasov va produce sub brand propriu pana va atinge standardele Transavia, dupa care intreaga productie va trece sub marca Transavia", a mai spus Popa.
Ioan Popa a pornit afacerea din industria carnii de pui in 1991, in judetul Alba. Ulterior, compania s-a extins la nivel national, omul de afaceri alocand numai in acest an circa 12 mil. euro pentru majorarea productiei.
Cel mai important competitor al Transavia pe piata locala este grupul de firme Agricola Bacau, cu afaceri de aproape 70 mil. euro in 2006.


Cine isi disputa o piata de 900 mil. euro
Agricola Bacau a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 69,7 mil. euro, un profit de 1 mil. euro si 2.575 de angajati.
Transavia avea la finele anului 2006 o cifra de afaceri de 41,7 mil. euro, un profit net de 5,1 mil. euro si 654 de anagajati.
Avicola Calarasi inregistra in 2006 o cifra de afaceri 24,2 mil. euro, pierderi de 800.000 de euro si un efectiv de 747 de angajati.
Avicola Buzau a obtinut in 2006 o cifra de afaceri de 22,7 mil. euro, un profit net de 260.000 de euro si 799 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO