Companii

Puterea unei declaraţii: Contractele futures pe grâu au crescut cu 10% în ultima săptămână. Explicaţia, la ruşi

Puterea unei declaraţii: Contractele futures pe grâu au crescut cu 10% în ultima săptămână. Explicaţia, la ruşi

Autor: Gabriel Razi

04.02.2012, 15:36 1153

Acest avans vine în contextul în care autorităţile de la Moscova au anunţat recent că analizează posibilitatea de a impune o barieră de export în cazul cerealelor pentru a opri valul livrărilor în străinătate.

Contractul futures pentru grâu a fost lansat în luna noiembrie a anului trecut de bursa de la Bucureşti, însă acest instrument este foarte puţin tranzacţionat. La începutul lunii ianuarie erau semnate tranzacţii de numai 1,7 milioane de lei, potrivit unor informaţii anterioare.

"Cotaţiile au sărit, dar nivelul din prezent este cel maxim de vara trecută. Nu cred însă că preţurile vor mai creşte. În România stocurile sunt foarte mari acum, iar fermierii nu se grăbesc să vândă pentru că au încasat subvenţiile. Estimez că piaţa se va debloca începând cu luna martie", spune Iulian Gheorghe, director general al Ameropa Grains, unul dintre primii cinci traderi de pe piaţa locală.

Impactul declaraţiilor de la Moscova este mai vizibil însă pe pieţele internaţionale, unde instrumentele pe grâu sau porumb sunt foarte tranzacţionate. La Paris contractele futures pentru grâu cu livrare în martie s-au vândut în cursul şedinţei de ieri pentru 218,3 euro/tonă, în creştere cu 3,2% faţă de sedinţ a precedentă. În urmă cu două săptămâni contracte similare se tranzacţionau pe această piaţă pentru 20 de euro/tonă mai puţin. Mai mult, nivelul din prezent este şi maximul ultimelor şapte luni pentru bursa franceză.

Un efect similar are loc şi la Chicago, piaţă pe care contractele futures pentru grâu se vând pentru 244,6 dolari/tonă, cel mai scump din ultima jumătate de an.

Rusia, unul dintre cei mai mari producători de cereale la nivel mondial, a demonstrat şi în urmă cu doi ani că are puterea de a arunca în aer pieţele de mărfuri agricole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO