Companii

PwC România: Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a revenit în 2022 la nivelul pre pandemic, cu tranzacţii semnate şi încheiate de 5,4 mld.euro, iar în 2023 ar putea ajunge la 8 mld.euro. ” Suntem optimişti pentru 2023, sunt multe tranzacţii aşteptate să se încheie în acest an”

PwC România: Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a...

Autor: Roxana Rosu

09.03.2023, 14:24 164

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, tranzacţii semnate şi încheiate, a atins 5,4 miliarde euro anul trecut, depăşind nivelul pre-pandemic de 5,2 miliarde euro din 2019, evoluţie susţinută de tranzacţia de peste un miliard euro cu zăcământul Neptun Deep, arată o analiză realizată de PwC România.

Dacă la această sumă se adaugă şi tranzacţiile anunţate anul trecut, dar care nu au fost încă finalizate, valoarea totală atinge 6,6 miliarde euro.

”2022 a fost un an foarte bun pentru piaţa M&A din România, cu tranzacţii importante care remodelează şi duc într-o nouă etapă dezvoltarea anumitor sectoare. Anul 2023 se conturează la fel de interesant: există lichiditate suficientă, sunt investitori interesaţi de România şi sunt multe tranzacţii care urmează să fie finalizate în domenii importante precum energie, imobiliare, sănătate şi telecomunicaţii”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

În 2023 valoarea tranzacţiilor încheiate şi anunţate ar putea ajunge la 8 miliarde euro, în condiţiile realizării a două tranzacţii de peste un miliard euro, din care una a fost deja anunţată, respectiv vânzarea activelor Enel în România.

”Există un decalaj între valoarea tranzacţiilor efectiv încheiate şi a celor anunţate, unele urmând să se finalizeze în acest an. În 2022 piaţa de M&A a revenit în sfârşit la nivelul dinaintea pandemiei şi a fost anul în care putem spune că România a devenit o piaţă a megatrazacţiilor, pentru că avem trei ani consecutivi de tranzacţii de peste un miliard euro (CEZ în 2020, UiPath în 2021, respectiv Neptun Deep în 2022). Suntem optimişti pentru 2023, sunt multe tranzacţii aşteptate să se încheie în acest an. În opinia noastră, această ţintă teoretică de 8 miliarde euro este realizabilă doar dacă în afară de tranzacţia din energie anunţată astăzi, se mai anunţă o nouă mega tranzacţie”, a declarat George Ureche, Director şi Lider M&A PwC România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO