Companii

"Regele cherestelei" intra in afaceri cu fonduri mutuale

17.03.2006, 00:00 19

Attila Verestoy, UDMR, intra pe o piata care va creste de la 100 mil. euro la 1 mld. euro pana in 2010.

Senatorul UDMR Attila Verestoy, unul dintre cei mai bogati oameni politici si unul dintre cei mai mari investitori de pe piata de capital, cunoscut pentru afacerile cu lemn, a intrat in afaceri de administrarea fondurilor mutuale prin infiintarea unei societati specializate.

Piata fondurilor mutuale va atinge nivelul de un miliard de euro pana in 2010, conform analistilor, fata de putin peste 100 de milioane in prezent.

Investica Asset Management, societate in care senatorul detine de 80% din actiuni, a fost autorizata la mijlocul acestei saptamani de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Societatea are un capital social de 520.000 de lei noi (150.000 de euro) si are inclus in obiectul de activitate administrarea fondurilor deschise de investitii si a celor inchise, ca si administrarea conturilor individuale de investitii. Celelalte 20% din actiunile societatii sunt controlate de patru persoane fizice printre care managerii societatii.

Conform reprezentantilor Investica, societatea se va axa intr-o prima faza pe administarea conturilor individuale de investitii si pe lansarea unor fonduri inchise de investitii.

Acestea din urma ofera posibilitatea unor strategiii mai flexibile de plasament, fiind reglementate mai putin strict de legislatie, motiv pentru care pot adopta strategii mai riscante de investitii, dar cu randamente mai mari. Administratorii au posibilitatea de a lansa fonduri inchise doar de un an, numarul acestor tipuri de fonduri fiind inca redus in comparatie cu potentialul pietei.

Conform datelor de la CNVM, senatorul Verestoy detine peste 6% din actiunile societatii de brokeraj Eastern Securities, in timp ce tatal acestuia, Verestoy L. Attila, detine o cota de 82%. In actionariatul societatii mai este prezenta si banca ungara OTP Bank, cu o cota de 4,33%. Inainte de infiintarea Investica, Eastern Securities ceruse CNVM sa retraga autorizatia de broker a lui Verestoy pe numele societatii.

De altfel, in conducerea Investica se afla un fost broker de la Eastern Secutities, Leonard Visan, altaturi de un alt fost broker de la Eteba, societatea de brokeraj a Bancii Romanesti.

Verestoy Attila este actionar in mai multe societatii comerciale printre care compania de tichete de masa Hungastro, la care detine 37% din actiuni. El este cunoscut ca unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata lemnului.

Conform declaratiei de avere, el detinea la inceputul anului un portofoliu de actiuni cotate in valoare de 48 de milioane de lei noi (13,5 milioane de euro), printre cele mai importante pachete de actiuni detinute fiind cele de la SIF Moldova si SIF Oltenia, Banca Transilvania, BRD sau Rompetrol Rafinare (Petromidia). De altfel, el a fost audiat ca martor de procurori in dosarul tranzactiilor din aprilie 2004 cu actiunile Petromidia.

Coform informatiilor de pe piata, el a detinut si un pachet de 2% din producatorul de medicamente Sicomed, in valoare de 1,7 milioane de euro, pe care l-a vandut in cadrul ofertei publice lansate de cehii de la Zentiva.

Senatorul UDMR nu a comentat ieri decizia de a intra in afaceri de administrare a investitiilor. Societatile de administrarea a investitiilor incep sa devina afaceri tot mai tentante pentru investitori, mai ales ca infiintarea acestora nu necesita sume foarte mari.

Luna viitoare ar urma sa fie lansata pe piata o noua societate, Star Asset Management, controlata in proportie de 66% de Georgeta Danila, sotia presedintelui BCR, Nicolae Danila.

Alte societati de administrare de pe piata detinute in principal de persoane fizice sunt Globinvest si Target Asset Management din Cluj. Societatea Active Management a fost preluata recent de Swiss Capital, o societate de brokeraj independenta.

Administratorii independenti trebuie sa faca fata concurentei tot mai puternice din partea bancilor, care au ajuns sa detina aproximativ doua treimi din activele aflate sub administrare.

Activele fondurilor mutuale se situau la finalul lunii trecute la 110 mil. euro, in timp ce numarul de investitori depasise 72.000. Luna trecuta fondurile au avut performante mai slabe din cauza scaderii de pe Bursa in special a SIF-urilor, in care majoritatea fondurilor au investit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO