Companii

Raal Bistrita pune uleiul la Mercedes McLaren

21.03.2005, 00:00 96

Compania Raal Bistrita, producatoare de radiatoare pentru automobile si utilaje estimeaza cresterea cifrei de afaceri pentru anul in curs la 23 de milioane de euro, de la o cifra de afaceri de 15 milioane de euro pe 2004.
Compania bistriteana a inregistrat o crestere constanta in ultimii ani, datorata in special diversificarii pietei de desfacere, clientii fiind atat mari companii din Occident, Japonia sau SUA, cat si firme mai mici din Noua Zeelanda sau Australia.
"Nici un client nu reprezinta mai mult de 15% din cifra noastra de afaceri, asa ca nu exista riscul sa ni se impuna politici de piata, mai ales in ceea ce priveste pretul", a declarat pentru ZF Transilvania Paul Ilies directorul general al Raal. Anul acesta se va deschide o noua sectie, a carei realizare a presupus o investitie de aproximativ 3 mil. euro, fapt ce va suplimenta numarul de muncitori de la 780 la 900.
Incepand cu 2004, Raal SA a inceput deschiderea unor filiale in tarile in care detin un segment important de piata. La ora actuala este finalizata filiala din Italia, urmand in perioada imediat urmatoare Statele Unite si Turcia. Compania intentioneaza cresterea ponderii vanzarilor pe piata interna de la 6% anul trecut la 15% in 2005.
"Scaderea cursului la euro si mai ales la dolar ne determina sa ne indreptam si spre piata romaneasca. Asteptam comenzi din tara mai ales din zona de tractoare si utilaje pentru construirea de sosele, la ora actuala noi exportam deja radiatoare pentru astfel de utilaje", a declarat Clement Ivanescu, directorul de marketing
Mai multe companii straine si-ar fi anuntat intentia de a achizitiona compania bistriteana, potrivit lui Ivanescu, printre acestea numarandu-se AKG din Germania, o companie cu cifra de afaceri de 400 milioane de euro sau Modine din SUA. Printre cei mai importanti clienti ai Raal sunt Caterpilar si Ingersoll sau Mercedes McLaren, pentru care se produce in serie limitata racitorul de ulei si radiatoarele cu marca Raal.
Actionarul majoritar al companiei este Paul Ilies, directorul general.
Raal SA Bistrita produce in principal schimbatoare de caldura din aliaje de aluminiu in constructie baza. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO