Companii

Radu Burnete, directorul executiv al confederaţiei patronale Concordia, după discuţiile de la Guvern privind creşterea salariului minim din 2023: Toţi salariaţii din România ar trebui să fie scutiţi de plata contribuţiilor sociale pe primii 450 de lei din salariu

Radu Burnete, directorul executiv al confederaţiei...

Autor: Roxana Rosu

25.11.2022, 16:00 192

Toţi salariaţii din România ar trebui să fie scutiţi de plata contribuţiilor sociale pe primii 450 de lei din salariul lor, astfel încât creşterea propusă de Guvern să nu fie doar la nivelul salariului minim, ci să ajungă anul viitor complet în buzunarul angajaţilor şi nu în taxe şi impozite, a declarat directorul executive al confederaţiei patronale Concordia, Radu Burnete, ca urmare a discuţiilor de ieri de la Guvern.

Consiliul Naţional Tripartid pentru Dialog Social a avut loc joi după-amiaza, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă, în cadrul acesteia s-a discutat despre majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2023.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat ulterior că Guvernul şi partenerii sociali au căzut de acord în privinţa majorării salariului minim brut garantat în plată la 3.000 de lei, din care 200 lei scutiţi de impozit şi contribuţii de asigurări. Totodată, s-a stabilit ca salariul minim pentru sectorul construcţiilor sa crească la 4.000 de lei tot de la 1 ianuarie 2023.

”Am continuat ieri discuţiile cu Guvernul în privinţa salariului minim şi apreciem această deschidere de a asculta opinia patronatelor şi de a o lua în considerare deşi propunerea noastră a rămas deocamdată fără un răspuns pozitiv după două runde de negociere.  Noi vedem că firmele fac eforturi şi îşi doresc să crească salariile şi ne-am fi dorit ca această creştere de minim 450 de lei să nu fie doar la nivelul salariului minim şi mai mult ea să ajungă anul viitor complet în buzunarul angajaţilor şi nu în taxe şi impozite. De aceea am propus ca toţi salariaţii din România să fie scutiţi de plata contribuţiilor sociale pe primii 450 de lei din salariul lor”, a spus Burnete.

Şeful Concordia este de părere că nu este productiv ca în România să existe mai multe tipuri de salarii minime şi tot felul de praguri care nu fac decât că complice lucrurile.

”Propunerea Guvernului va comprima forţa de muncă în zona salariului minim. Mă aştept ca la anul să ni se spună că a crescut numărul persoanelor remunerate la salariul minim şi asta să fie o retorică împotriva angajatorilor când de fapt va fi rezultatul unei politici despre care spunem de pe acum că acolo va duce.”

În continuare, Radu Burnete a declarat că înţelege argumentele Guvernului care susţine nu îşi poate permite măsura propusă de patronate.

”Sperăm ca dumnealor să mai reflecteze în următoarele zile şi să reconsidere propunerea fără alte praguri sau condiţii suplimentare. Din punctul nostru de vedere această măsură poate fi suportabilă pentru buget în măsura în care facem nişte eforturi suplimentare pentru a-i combate pe cei care ocolesc legea şi evită să plătească contribuţii sociale la nivelul la care ar trebui să o facă. Mai mult, companiile ar trebui sprijinite să crească salariile acum când se confruntă cu un mediu extrem de dificil.”

Consiliul Naţional Tripartit are următoarea componenţă:  preşedinţii confederaţiilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional,  reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi prin decizie a primului-ministru, cel puţin la nivel de secretar de stat, din fiecare minister, precum şi din alte structuri ale statului, conform celor convenite cu partenerii sociali, şi  reprezentantul Băncii Naţionale a României, preşedintele Consiliului Economic şi Social şi alţi membrii conveniţi cu partenerii sociali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO